Politik

Mød Pernilles partisoldater: Her er de Nye Borgerlige

Danmark skal ud af EU, bureaukratiet skal skæres helt ned, og der skal stilles krav til udlændinge. Mød Nye Borgerliges medlemmer.

Der var kø ved indskrivningen en time inden Nye Borgerliges landsmøde officielt gik i gang i idrætshallen i Fredericia. Og da de flere hundrede delegerede endelig kunne indtage salen, var der en ting, der sprang klart i øjnene: Mænd. Voksne mænd.

Uden at have foretaget en videnskabelig undersøgelse eller en optælling af de mere end 400 delegerede, er det helt tydeligt for det blotte øje, at Nye Borgerliges landsmøde er domineret af mænd, der for længst har afsluttet studierne.

Her kan du møde en håndfuld af dem. Og et par af de kvinder, der trods alt også er mødt op.

Otto Kjærgaard, 62 år, Gundsømagle

Otto Kjærgaard, 62 år, landmand, Gundsømagle

Otto Kjærsgaard har brugt 30 år af sit liv i Venstre. Faktisk har hans familie været medlemmer af Venstre generation efter generation siden 1870 – men det slutter altså nu med Otto Kjærsgaard.

- Jeg meldte mig ud af Venstre for 8-9 år siden. Det startede, da EF blev til EU. Venstres EU-politik var en fejl. De var for ukritiske. Vi skal ikke være bange for omverdenen, men vi skal bevare vores suverænitet.

Otto Kjærsgaard har tidligere arbejdet i udlandet som udviklingsingeniør og boet i både Canada og Østrig. Så det er ikke fordi verden udenfor andedammen skræmmer ham. Alligevel er han helt på linje med Nye Borgerliges politik om at stille højere krav udlændinge.

- Vi har haft en indvandring, hvor vi skulle tilpasse os. Det går ikke.

Og så er en af hjertesagerne for Otto Kjærsgaard også et opgør med centraliseringen af de beslutninger, der bliver truffet i og om vores samfund.

- Beslutningsprocesserne er så professionaliserede, at en stor del af befolkningen er koblet af. Det er meget ødelæggende for vores samfund.

Lis Thyra Hansen, 69 år, pensionist, Slangerup

Lis Thyra Hansen, 69 år, Slangerup, pensionist

Lis Thyra Hansen var medlem af Det Konservative Folkeparti i 30 år. Inden mødet med Nye Borgerlige tog hun en kort afstikker til Venstre i halvandet år, men det var ikke rigtig noget for hende.

- De gamle partier har lovet os en masse, som de aldrig har holdt. Jeg kunne se noget nyt med Nye Borgerlige, og jeg har været med fra dag 1 og den stiftende generalforsamling.

Lis Thyra Hansen blev tiltrukket af Nye Borgerliges strammere udlændingepolitik, hvor hun ikke mener, at Dansk Folkeparti er konsekvent nok. Og så ser hun nogle bløde værdier, som også opfyldes hos Nye Borgerlige.

- Omsorg for de svageste i samfundet er vigtigt, og det finder man også hos Nye Borgerlige.

Du er en af de eneste kvinder her i dag – hvorfor tror du ikke, der er flere?

- De fleste her er også over 40 år og ja, der er mange mænd. Det er måske dem, hvor børnene er flyttet hjemmefra for nylig, men kvinder har måske ikke nået at komme i gang med politik endnu.

Kenneth Smith, 42 år, socialrådgiver, Esbjerg

Kenneth Smith, 42 år, socialrådgiver, Esbjerg

Kenneth Smith har debut som politisk aktiv med indmeldelsen i Nye Borgerlige. Og årsagen skal findes i hverdagens erfaringer i jobbet som socialrådgiver:

- Jeg er træt af, hvordan tingene er skruet sammen. Mængden af administrativt arbejde, der skal til, for at man kan udføre en opgave, er gået over gevind. Og hver gang der er noget galt, så vil politikerne have os til at registrere endnu mere, siger Kenneth Smith.

Det var det vigtigste, men Nye Borgerliges appel skal findes i hele deres politik.

- Vi skal ud af EU. Når man ser på Sydeuropa, er det svært at forstå, at vi skal dele pengekasse med dem. Danmark er ikke et korrupt land, og det skal vi heller ikke blive.

Og så skal det kun være de flygtninge, der virkelig har behov, der får vores hjælp.

- Vi skal hellere hjælpe færre, og hjælpe dem bedre.

Bjarne Smith, 72 år, pensionist, Esbjerg

Bjarne Smith, 72 år, pensionist, Esbjerg

Ligesom sin søn Kenneth Smith, er det første gang, Bjarne melder sig under de politiske faner. Og det er især to mærkesager, der har ført ham til Nye Borgerlige.

- Vi skal ud af EU! Eller også skal vi have en helt masse forbehold, siger han.

Og så skal flygtningekonventionen opsiges, så vi kan lave vores egen lovgivning på området.

- Vi skal hjælpe vores medmennesker, men de kriminelle udlændinge skal ud.

Mikkel Bjørn Sørensen, 21 år, lærerstuderende, Jelling

Mikkel Bjørn Sørensen, 21 år, lærerstuderende, Jelling

Mikkel Sørensen er formand for Nye Borgerliges Ungdom. Han var egentlig medlem af Konservativ Ungdom, men skiftede til Nye Borgerlige, fordi han mener, at det er en bedre platform for at føre konservativ politik.

- De Konservative i dag har en positiv holdning til EU og er lempelige på udlændingeområdet. Og de vil afgive mere indflydelse til Bruxelles. Det, mener jeg, strider imod nationalkonservatismen, siger Mikkel Sørensen.

- Og så er der ikke nok, der tager udfordringen med udlændinge alvorligt.

Caroline Mathilde Reitzel, 22 år, studerende, Risskov

Caroline Mathilde Reitzel, 22 år, studerende, Risskov

For Caroline Mathilde Reitzel er indmeldingen i Nye Borgerliges Ungdom det første med en politisk organisation. For det var først nu, hun mødte et parti, der kan opfylde de ting, hun lægger vægt på.

- Jeg har aldrig kunne relatere til et enkelt parti, men har været lidt til Dansk Folkeparti, lidt til Liberal Alliance og lidt til de Konservative. Men jeg har manglet et parti, der samlede de ting, jeg går op i, siger hun.

Du er en af de eneste kvinder her – hvad tænker du om det?

- Jeg tror, det har noget med højrefløjen at gøre. Kvinder finder sig ofte mere tilpas på venstrefløjen. For mig er Pernille (Vermund, formand i Nye Borgerlige, red.) et forbillede. Hun er en stærk kvinde i en mandsdomineret politisk verden.

Jan Slot, 53 år, førtidspensionist, Esbjerg

Jan Slot, 53 år, førtidspensionist, Esbjerg

Nye Borgerlige er det første parti, der har fået Jan Slot til at betale kontingent.

- Endelig er der kommet et parti, jeg kan spejle mig i. Og så har vi en totalt cool leder. Hun virker stålsat. Og så tror jeg, hun har større boller end mange af mændene inde på Borgen.

Jan Slot mener ikke, at han er et typisk medlem af Nye Borgerlige, i hvert fald som omverdenen ser partiet, fordi han er førtidspensionist.

- Nye Borgerlige vil gerne tage sig af dem, der virkelig har brug for det. Jeg vil vise, at de også vil tage sig af de svageste, siger han.

Jan Slot er også kritisk over for det han kalder 'massiv indvandring' til Danmark.

- Jeg er ikke opdraget til, at man bare kommer til et andet sted, og suger alt hvad man kan ud af kassen.