Donald Trump

Trump truer med at smide os ud af Nato: Danske politikere er splittede

Danmark er meget langt fra at leve op til Natos målsætning om penge til Forsvaret. Trump vil have lande, der ikke betaler nok, smidt ud af Nato.

En lang række lande – heriblandt Danmark – bruger ikke nok penge på Forsvaret. Og begynder de lande ikke at punge ud, skal de smides ud af Nato-alliancen.

Sådan lød den opsigtsvækkende melding fra Donald Trump under den amerikanske præsidentvalgkamp:

- Mange af de 28 lande (i Nato, red.) betaler ikke deres rimelige andel. Det betyder, at vi beskytter dem - både militært og på anden måde - og på den måde flår de USA. Det vil jeg ikke have. Enten betaler de, også for manglende betaling tidligere, eller også må de ud. Og skulle det splitte Nato, så må det splitte Nato, sagde han.

En brandforsikring

Danmark og de øvrige 28 medlemmer af forsvarsalliancen forpligtede på et topmøde i 2014 hinanden på, at man skulle arbejde hen imod at bruge to procent af BNP på Forsvaret. Men det mål er Danmark og en række andre lande meget langt fra at opfylde.

Ifølge tal fra Nato ligger Danmarks forsvarsudgifter i øjeblikket blot omkring 1,17 procent af BNP, og Danmark skal dermed øge udgifterne til Forsvaret med mere en 70 procent for at leve op til målet. Det svarer til i omegnen af 15 milliarder kroner mere om året.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mener, det er afgørende, at Danmark fremover bruger flere penge på Forsvaret:

 - Vi er nødt til at føre en politik, hvor vi i de kommende år finder flere penge til investeringer i national sikkerhed. Og det er ikke kun, fordi Nato beder om det. Det er fordi, det er vores egen interesse, siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

- Så ja, min regerings ambition er, at når vi næste år skal tage hul på forhandlinger om det næste forsvarsbudget, så vil det være med afsæt i, at vi bliver nødt til at styrke det danske forsvar. Det mente jeg før det amerikanske præsidentvalg, og der er ikke noget ved resultatet af præsidentvalget, der får mig til at mene noget andet.  

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er klar til at bruge flere penge på det danske forsvar.

Også Konservative og Dansk Folkeparti melder sig klar til at øge forsvarsbudgettet:

- Der er helt klart behov for ekstra finansiering, siger Dansk Folkepartis forsvarsordfører Marie Krarup.

- Forsvaret er en form for brandforsikring. Og man skal ikke smide brandforsikringen væk, bare fordi der ikke står en mand med en tændstik ude foran huset. Forsvaret skal fungere den dag, det er nødvendigt. Og derfor er vi nødt til at have et forsvar, der fungerer. Og det har vi desværre ikke i dag. Vi har et underfinansieret forsvar.

Danmark lever langt fra op til Natos mål om at bruge 2 pct af BNP på Forsvaret.

Bliver ikke mere sikkert

Der er til gengæld ikke meget vilje blandt partierne i rød blok til at kaste flere skattekroner efter Forsvaret:

- Udgangspunktet er, at vi har et forsvar, som leverer på alle parametre. Og det synes jeg, vi skal rose det danske forsvar for. Det er dygtige soldater, og de leverer lige præcis det, vi beder dem om, siger Socialdemokraternes forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen.

Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, ryster på hovedet af ideen om at øge forsvarsudgifterne:

- Jeg tror ikke, at det bliver mere sikkert for Danmark, hvis vi hæver vores forsvarsbudget. Hvis man gjorde, hvad Trump beder om her, er det næsten en fordobling af det danske militærbudget. Det, synes jeg, er meget voldsomt i en tid, hvor der er skåret ned på velfærden herhjemme og massivt ned på udviklingsbistand, som skal forebygge konflikter.