Politik

Frihed er ikke gratis – forsvaret skal styrkes

BLOG: Donald Trump kan hjælpe med at NATO-landene får et stærkere forsvar.

Donald Trumps sejr i USA har sat fornyet fokus på en god, gammel, konservativ mærkesag: Behovet for et stærkere forsvar. Den kommende præsident har nemlig igen og igen gentaget behovet for, at NATO-landene påtager sig et større ansvar, og vi glæder os over, at flere af vores gode kolleger på Borgen nu ser ud til også at fået øjnene op for det, vi har sagt gennem længere tid.

Jeg kan ikke lade være med at bemærke det ironiske i, at det lige netop er Donald Trump, der skulle sparke gang i de andre partier. Men lad nu det ligge.

Danmark skal op på 2,0 procent af BNP

For vi er selvfølgelig enige. Vi skal have et langt stærkere forsvar for at sikre et trygt Danmark. Helt konkret skal vi op på de 2,0 procent af BNP, som NATO-landene har forpligtet sig til, men som ganske få overholder.

Danmark ligger lige nu kun på 1,2 procent, så vores forsvar har brug for en seriøs saltvandsindsprøjtning, og det prioriterer vi gerne.

Ved først kommende lejlighed – ved det forsvarsforlig, der skal forhandles på plads til næste år – skal vi derfor have styrket området markant, så vi igen får et forsvar, som Danmark kan være bekendt. Både over for os selv og over for vores allierede venner i NATO.

Vi skal være solidariske

Vi har lovet hinanden i NATO at styrke vores respektive forsvar, så vi står stærkere sammen i fremtiden. Når vi gerne vil lade os beskytte af stærkere landes forsvar, må vi også selv styrke vores. Alt andet er usolidarisk.

Og ja, det er dyrt. Et godt forsvar koster mange penge. Det er vi helt åbne og ærlige omkring. Og vi er også villige til at prioritere det, for verden udvikler sig i en retning imod mere terror inden for vores grænser og flere trusler tæt ved vores grænser.

Det koster at skulle kunne forsvare sig. Og det koster mange penge. Men vi kan ikke bare lade vores allierede partnere tage slæbet alene og selv ligge på frihjul. Det er det, Donald Trump har sat fingeren på.

Frihed er ikke gratis.