Politik

DF løber skrigende bort fra Nye Borgerliges økonomiske plan

René Christensen kritiserer økonomisk plan. Mathias Løvgreen Bojesen / Scanpix

Nye Borgerliges økonomiske plan vil være en "total omvæltning" af det danske samfund, mener Dansk Folkeparti.

Nye Borgerliges økonomiske politik vil være en total forandring af det danske samfund og ikke til det bedre. Det mener Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen.

Ordene falder, efter at Nye Borgerlige har fremlagt partiets økonomiske vision.

- Hvis det her blev virkelighed - og det håber jeg virkelig ikke, at det gør - så ville vores samfund ikke være til at kende, siger René Christensen.

Han peger på, at Nye Borgerlige frem mod 2025 vil reducere det offentlige forbrug med 0,5 procent hvert år. Det vil spare 47 milliarder kroner.

Peger på Løkke som statsminister

En besparelse af den størrelse vil få radikale konsekvenser for eksempelvis det offentlige sundhedsvæsen, mener René Christensen.

- Nu taler vi om at lave Kræftplan IV. Der vil Nye Borgerlige være et parti, der siger, at hvis du får kræft og ikke har råd til at gå på privathospital, så må du dø af kræft, siger han.

- Der er vi bare dybt uenige. Der mener vi, at det skal være lige for alle, uanset om man har mange penge eller er på overførselsindkomst.

Både Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti peger for nuværende på, at Lars Løkke Rasmussen (V) skal være statsminister efter næste valg.

Men de to partier vil få meget svært ved at blive enige om økonomien bag en sådan regering, vurderer René Christensen.

Nye Borgerligere vil spare udgifter

- Det er fair nok, hvis Nye Borgerlige har den politik. Men der er ikke meget, der forener de to partier, siger han.

I planen forklarer Nye Borgerlige, hvordan partiet i alt vil spare staten for udgifter på omkring 150 milliarder kroner for at kunne give omkring 120 milliarder kroners lettelser af afgifter og skatter.

- Det virker, som at man har en fornemmelse af, at den offentlige sektor er på mange tusind milliarder kroner. Det er den jo ikke.

- Så når man begynder at snakke i hundrede af milliarder, så er det virkelig noget, der gør indhug, siger René Christensen.