Politik

Venstre-borgmestre vrede på Pind: - Hvor kom dét lige fra?

Både Venstre-borgmester og Socialdemokraterne undrer sig. Hvorfor skal der opføres helt nye bygninger til politiskole i Herning?

Placér den nye politiskole hos os – vi har allerede velegnede bygninger til formålet.

Sådan har det den seneste tid lydt fra en række jyske kommuner, efter at et flertal på Christiansborg i forbindelse med politiforliget sidste år blev enige om, at der skulle laves endnu en politiskole, som skulle placeres vest for Storebælt.

Men på trods af at en række kommuner har budt sig til med eksisterende bygninger, foretrækker justitsminister Søren Pind (V) at bruge mange millioner kroner på at bygge en helt ny politiskole fra bunden i Herning. Det kunne TV 2 fortælle onsdag.

Og dén beslutning bliver mødt med både undren og frustration hos en række jyske Venstre-borgmestre.

- Herning er jo for mange måneder siden røget ud af den liste af byer, der var aktuelle. Herning fremgår jo ikke engang af den analyse, der var på bordet. Så man spørger sig selv - hvor kom det lige fra? Det er med forundring, at vi står tilbage her, siger Vejles borgmester Arne Sigtenbjeggaard (V).

Han mener, at det både økonomisk og beliggenhedsmæssigt vil give langt bedre mening at placere den nye skole i eksisterende bygninger i Vejle.

- Infrastrukturmæssigt vil man ligge perfekt (i Vejle, red.). Videreuddannelsen er i forvejen i Vejle. Forberedende uddannelse til Politiskolen er også på idrætsefterskolen i Vejle. Så jeg stiller mig meget undrende overfor det her.

Søren Pind (V) møder kritik for sin politiskole-anbefaling.

Også Hans Peter Gejl, borgmester i Haderslev (V), er kritisk overfor processen:

- Vi skulle give tilbud på det, vi kalder brugte bygninger. Det er vi 32 kommuner, der har brugt tid og kræfter på. Vi bød ind med Haderslev sygehus, som er et fantastisk byggeri lige præcis til det formål. Men det man vælger, er pludselig at bygge en ny bygning, og det er jeg skuffet over. Der skal kun være én ny politiskole, det er vi klar over. Men jeg synes ikke processen har været særlig køn, siger han. 

Vennetjeneste?

Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen insinuerer, at det snarere er ”vennetjenester” end saglige argumenter, der ligger til grund for regeringens valg.

- Det her handler ikke om, at der er noget galt med Herning. Det handler om, hvordan vi vedtager vigtige beslutninger i Folketinget. Og der synes vi, det er meget mærkværdigt, at man ikke har indkaldt de forligsparter, der har været med til at beslutte, at der skal være en ny politiskole. Vi skal diskutere det her ud fra saglige argumenter for, hvor den skal placeres, og ikke vennetjenester eller hvor regeringen lige synes, det er fint, siger hun.

Søren Pind (V) møder kritik for sin politiskole-beslutning.

Herning-borgmester: Uværdig anklage

Hernings borgmester Lars Krarup (V), der har et tæt forhold til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og blandt andet spillede en rolle i forbindelse med formandsopgøret i Venstre tilbage i 2014, afviser al snak om ”vennetjenester”.

- At retsordføreren for Socialdemokratiet overhovedet vil nedværdige sig til at komme med sådan noget, er uværdigt. Det er jo ikke nogen bananrepublik, vi lever i. Det er hverken Congo eller Uganda. Vi har brugt efterhånden to års arbejde på at få den her placering landet. Og vi har haft enormt meget fokus på at have saglige og faglige argumenter hele vejen rundt. Netop fordi at jeg har måttet høre på det her om vennetjenester, hvilket jo i virkeligheden har gjort, at vi har haft endnu sværere, fordi vi skulle være ekstra stærke på det saglige og faglige, siger han. 

Der er saglige grunde til, at regeringen vil placere ny politiskole i Herning, siger borgmester.

Beslutningen om at åbne en ny politiskole vest for Storebælt blev truffet i forbindelse med politiaftalen, som et bredt flertal indgik i november sidste år. Her blev partierne i blå blok samt Socialdemokraterne blandt andet enige om, at der var et behov for at uddanne flere betjente. Derudover fik politiet i forbindelse med aftalen tilført 480 millioner kroner ekstra om året. 

Regeringens indstilling betyder ikke nødvendigvis, at Herning også ender med at blive placeringen for den nye politiskole. Dansk Folkeparti har krævet, at spørgsmålet om placeringen af skolen bliver en del af de igangværende finanslovsforhandlinger.