Politik

Ellemann-Jensen og Trump er kun enige om én ting: Styrk forsvaret

Verden er blevet et mere usikkert sted med Donald Trump som præsident. Derfor er det mere nødvendigt end nogensinde, at Danmark styrker sit forsvar.

Det mener tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen.

Donald Trump har til stor forargelse stillet spørgsmålstegn ved forsvarsalliancen NATO. Medlemslandene skal til at betale det, det koster, lyder det. - og det er Uffe Ellemann-Jensen enig i.

- Vores frihed afhænger af, at vi har nogle partnere som amerikanerne. I 70 år har vi levet med den amerikanske sikkerhedgaranti gennem NATO. Derfor har vi en opgave i dag, sammen med vores europæiske partnere, at vi skal styrke vores forsvar for at gøre os bedre fortjent til den sikkerhedsgaranti.

Medlemslandene har forpligtet sig til at yde op til to procent af bruttonationalproduktet til forsvaret. Amerikanerne bruger 3,3 procent af deres, og Danmark bruger 1,1 procent.

Uffe Ellemann-Jensens opfordring støttes af Danmarks Officerforening, der efterspørger, at man fra dansk side begynder at lave nogle tiltag, så Danmark  kan leve op til de krav, der er sat af NATO.

- Det jeg hører Trump sige i valgkampen er, at Europa skal bære sin del af ansvaret. Hvis vi skal kunne det, så skal vi have et langt større indtag, og der kommer vi næppe udenom, at vi skal have flere værnepligtige, siger formand i Officerforeningen, Niels Henrik Tønning. 

En farlig situation

Danmark kan ikke risikere at blive uvenner med USA på det forsvarsmæssige område. Det amerikanske bidrag er nemlig alt for vigtigt for Danmark, mener Uffe Elemann-Jensen.

- Velstand, frihed, et åbent samfund, et fredeligt samfund. Det er jo i høj grad et produkt af den amerikanske sikkerhedsgaranti, som vi sammen med alle de andre europæsike hovedstader har levet under i de seneste 70 år. Den, er der for første gang i de 70 år sat spørgsmålstegn ved fra amerikansk side. Dermed er det farlige sket. Der er stillet spørgsmålstegn ved dét, der ikke stilles spørgsmålstegn ved. 

Også i forhold til vores omkringliggende lande, skal vi stramme an, mener Uffe Elleman-Jensen.

- I dag er Danmark det eneste land i Østersøregionen, som ikke styrker sit forsvar. Det har jeg råbt op om i adskillige år. Vi er nødt til at revurdere situationen. Og efter Trump er kommet til, er det endnu mere nødvendigt end hidtil.