Donald Trump

Løkke om Trump: Jeg er mindre overrasket og mere håbefuld end andre

Lars Løkke Rasmussen har savnet konsekvens i Obamas udenrigspolitik. Han tror, at Trump vil vokse med opgaven.

Donald Trump vil være en stærk leder og vokse med opgaven som amerikansk præsident.

Det forudser statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) onsdag formiddag - få timer efter at det står klart, at vælgerne i USA overraskende valgte den kontroversielle forretningsmand og TV-personlighed til verdens mest magtfulde post. 

- Det er uomtvisteligt sådan, at USA er den frie verdens største økonomi og stærkeste land. Og den person, som sidder i det ovale værelse (præsidentens kontor, red.), har et naturligt lederskab. Det giver enorm indflydelse. Men også et enormt ansvar. Og jeg tror helt grundlæggende på, at folk vokser ved ansvar, siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

- Og derfor vil jeg sige, at jeg måske er lidt mindre overrasket over det her udfald end så mange andre. Og jeg er også en smule mere håbefuld i forhold til hvordan det skal gå. Når man bliver præsident og går ind i det ovale værelse, så er man nødt til at have en politik, som er bredere end ambitionen om en mur og en toldmur, lyder det fra Løkke med henvisning til to af Donald Trumps centrale valgløfter: At bygge en mur på grænsen til Mexico og trække USA ud af frihandelsaftaler, som ifølge Trump har skadet landets økonomi.

Savner konsekvens fra Obama

Samtidig påpeger Lars Løkke Rasmussen, at den snart forhenværende præsident Barack Obama ikke altid har været konsekvent nok i sin udenrigspolitik:

- Vi har i den grad brug for amerikansk lederskab. Og brug for konsekvens i amerikansk udenrigspolitik. Det har vi i nogen grad savnet. Alle Obamas fortræffeligheder til trods, så har vi set en amerikansk præsident, som på den ene side definerede røde linjer - og når de så blev overtrådt, så blev de bare flyttet. Der er brug for et stærkt lederskab, og jeg er slet ikke i tvivl om, at på den dimension får USA en stærk præsident, siger Løkke og fortsætter:

- Her tænker jeg helt oplagt Syrien. Hvor der blev defineret røde linjer. De blev overtrådt, og så accepterede man det.

Danmarks statsminister kommenterer på valget af Donald Trump.

Efter en barsk og beskidt valgkamp mener Løkke, at der er behov for at samle den amerikanske befolkning:

- Og der hæfter jeg mig ved, at Trump jo netop havde forsoningens attitude i sin takketale. Med en klar anerkendelse af Hillary Clintons bedrifter og en fremstrakt hånd til samarbejde. Det er et positivt tegn.

Se mere fra det amerikanske valg på TV 2 PLAY