Donald Trump

Fogh frygter, at Trump vil gøre som han sagde i valgkampen

- Faktum er, at Nato i dag er svagere, end Nato var i går, siger ekspert.

I løbet af den amerikanske valgkamp var advarslen fra Anders Fogh Rasmussen klar: Donald Trump udgør en global risiko, og inviterer med sine kontroversielle udtalelser "autokrater, terrorister og slyngelstater” til at teste de internationale retsprincipper.

Og nu, dagen derpå efter at de amerikanske vælgere valgte Donald Trump som landets næste præsident, frygter Fogh - der er tidligere generalsekretær for Nato og tidligere dansk statsminister - at Trump rent faktisk vil leve op til det, han prædikede i valgkampen:

- Hvis det, han sagde i valgkampen, også bliver præsidentens politik, så er jeg bange for, at Nato bliver svækket, siger Anders Fogh.

Roste Putin

Donald Trump har i løbet af det seneste års valgkamp blandt andet sået tvivl om, hvorvidt USA, som det stærkeste land i forsvarsalliancen, overhovedet vil leve op til Natos artikel 5. Artikel 5, også kaldet musketereden, slår fast, at alle lande i alliancen skal komme et medlemsland til undsætning, hvis landet bliver angrebet.

Trump har samtidig gentagne gange udtrykt sig i rosende vendinger om Ruslands præsident Vladimir Putin.

- Jeg bryder mig ikke om den ros af Putin, som Trump er kommet med. Men jeg tror hurtigt, at Trump som præsident vil opdage det sammey som Obama opdagede. Obama prøvede også at lave et ’reset’ af forholdet til Rusland. Men vi opdagede jo, at russerne ikke deler vores vision. De er i stedet blevet en strategisk modstander. Det tror jeg lynhurtigt, Trump vil opdage: At den bedste måde, at håndtere Putin på, er en fast hånd. Putin har kun respekt for magtens sprog, siger Anders Fogh Rasmussen.

Ekspert i international sikkerhedspolitik, Mikkel Vedby Rasmussen, vurderer konsekvenserne af valget af Trump

Ekspert: Nato er svagere end i går

Ekspert i international sikkerhedspolitik, Mikkel Vedby Rasmussen er ikke i tvivl om, at Trumps valgsejr vil svække Nato.

- Jeg kan godt forstå, at den tidligere Nato-generalsekretær føler trang til at tale alliancen op på det her tidspunkt. Men faktum er, at Nato i dag er svagere, end Nato var i går. Fordi Trump i løbet af valgkampen blandt andet har sagt, at han ikke nødvendigvis vil støtte de baltiske lande, hvis de bliver angrebet (af Rusland, red.), siger Mikkel Vedby og fortsætter:

- Så vi sidder altså nu med en præsident, der dybest set har sagt, at han ikke vil bakke op om de sikkerhedsinsitutioner, der har sikret fred og stabilitet i Europa siden afslutningen af Anden Verdenskrig. Det er måske værd lige at tage en dyb indånding.

Anders Fogh Rasmussen mener, at Nato-lederne hurtigst muligt skal udrydde den tvivl, som Trumps udtalelser har skabt.

Anders Fogh Rasmussen opfordrer som følge af det overraskende valgresultat til, at Nato-alliancen hurtigst muligt indkalder til et ekstraordinært topmøde:

- Så man kan få den her tvivl udryddet, så det står lysende klart for enhver, at Natos afskrækkelsespolitik er uændret, siger han.