BLOG: Vi ved hvad vi får med Hillary Clinton som ny amerikansk præsident. Falder valget på Donald Trump, kan vi kun gætte.

Den amerikanske drøm er DNA’et i den amerikanske selvforståelse. Drømmen om, at alle kan avancere og klare sig godt, hvis man har evnen og viljen til at arbejde for det. Men dette er i dag en drøm, der kun alt for sjældent bliver til virkelighed. Uligheden i det amerikanske samfund er vokset så betydeligt, at chancen for at klare sig godt i altovervejende grad afhænger af forældrenes indkomst og uddannelsesniveau.

En udvikling, der tjener som et faresignal, når vi i Danmark diskuterer nedskæring på alt det, der forbedrer børn og unge fra dårligere stillede familiers chance for at avancere og uddanne sig.

Efter Anden Verdenskrig voksede den amerikanske økonomi til gavn for alle dele af samfundet. Men neoliberalismens indtog i 80erne under Ronald Reagan, vendte den økonomiske udvikling, så den primært blev til gavn for dem, der i forvejen havde mest. Nedskæringer, privatiseringer, deregulering blev den nye norm. Clinton-regeringen førte denne politik videre og liberaliserede blandt andet finanssektoren – og står derfor heller ikke uden ansvar.

Som konsekvens af denne politik er medianindkomsten i USA i dag på samme niveau som for godt 40 år siden. I samme periode er lønnen for en gennemsnitlig direktør vokset fra 30 gange til 300 gange mere end en gennemsnitlig lønmodtagers. Flere forsørger i dag deres familier i job på mindsteløn.

Det er ikke så underligt, at der er i store dele af USA er foragt for Hillary Clinton, som står som symbolet på en del af den elite, der har nydt godt af de seneste årtiers udvikling. Donald Trump, som med sine egne forretninger og formue også burde være symbolet på den galopperende ulighed, har dog fået markeret sig i modsætning til dette. Med løfter om blandt andet at stoppe og genforhandle forhadte frihandelsaftaler lover han at skabe arbejdspladser og bedre løn for de mange amerikanere, der ikke har vundet på globaliseringen. 

Der er ikke så meget tvivl om, at visse sektorer og lønmodtagere har fået gavn af f.eks. NAFTA, den nordamerikanske frihandelsaftale, men når man ikke investerer i og skaber sikkerhed for de mennesker, der mister deres job i den globale konkurrence, så er det klart, at ikke alle kan se, at globalisering er et uomtvisteligt gode – en påstand som det også fremføres igen og igen i Danmark.

Her er det værd at bemærke, at der også andre udfordringer med handelsaftaler. Herunder særdomstole, der giver virksomheder mulighed for at sagsøge stater uden om de nationale domstole, hvis der indføres f.eks. miljølovgivning, der hæmmer deres profit. Der er altså masser af grunde til at være kritiske over for moderne frihandelsaftaler – der ikke har bare ikke en dyt med Trumps populisme at gøre.

På klimaområdet er der et seriøst behov for global lederskab. Obama fik lavet en klimaaftale med Kina og bidrog også til, at Paris-aftalen blev en succes. Men der er ufattelig lang vej, før de fine ord bliver til virkelighed. Trump kalder klimaforandringer for et ”fupnummer”, og et valg af ham kunne udvikle sig til en potentiel katastrofe og et totalt stop for klimakampen – og vi har altså ikke tid til flere klimafornægtere, hvis vi skal begrænse den globale opvarmning til et godt stykke under 2 grader, som alle verdens ledere blev enige om i Paris sidste år. Hillary er her det bedste bud.

Med Hillary ved vi, hvad vi får. Med Trump kan vi kun gætte. Det bedste bud på en præsidentkandidat til at lede USA i en progressiv retning og skabe en mere sikker verden var Bernie Sanders. USA har brug for en præsident, der kan tage kampen for ulighed, klima og global retfærdig seriøst. Ingen af de to kandidater, som amerikanerne vælger imellem i dag er et godt bud, men Hillary er trods alt det bedste kort i aften.

Jeg håber ikke, at denne valgkamp bliver det nye normale for, hvad man kan tillade sig at sige, gøre og lyve om for at komme til magten. Jeg håber, det bliver begyndelsen på en nye bevægelse, hvor progressive kandidater som Bernie Sanders får lov at lede USA og verden mod en håbefuld fremtid.