Loft giver 3500 kroners forskel på HK- og kontanthjælpspar

Det er ikke alverden, at kontanthjælpsloftet giver nogle tusinde kroners forskel, siger minister.

3.500 kroner. Så meget mere har et HK-par med to børn til rådighed, hvis de arbejder fuldtid i forhold til et par, der er på kontanthjælp.

Det er virkningen fra kontanthjælpsloftet, viser nye beregninger fra Beskæftigelsesministeriet.

- Der er ikke nogen stor forskel, men der er dog en forskel, siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V).

Ministre kaldt i samråd

Tirsdag er han sammen med integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V) indkaldt til hasteforespørgsel af beskæftigelsesordfører Finn Sørensen (EL).

Beskæftigelsesministeren hæfter sig ved, at mange par har valgt at indrette sig på den måde, at den ene arbejder fuldtid, mens den anden arbejder 30 timer om ugen for at få det hele til at løbe rundt hjemme.

Sådan et HK-par med to børn har 2.200 kroner mere til rådighed om måneden i forhold til et par på kontanthjælp, efter at loftet blev indført 1. oktober sammen med 225-timers-reglen.

Ser gerne større forskel

Men det rådighedsbeløb falder dog, hvis en lønmodtagerfamilie betaler visse ydelser, som kontanthjælpspar typisk ikke gør.

- Betaler en lønmodtagerfamilie transport til og fra arbejde, fagforening og a-kasse, så er vi tilbage til, at rådighedsbeløbet, selv efter kontanthjælpsloftet er indført, næsten er det samme.

- Der er mange andre mennesker - på basis af noget, de har valgt selv, eller fordi de ikke kan få fuldtidsansættelse - der i virkeligheden har rådighedsbeløb, som ikke afviger væsentligt fra kontanthjælpsfamiliers, siger ministeren.

Han ser gerne, at afstanden mellem beløbene blev endnu større ved brug af jobfradrag og jobbonusordninger, som Jobreform II indeholder.

Rammer 50.000 mennesker

Finn Sørensen vil tirsdag have svar på, hvordan folk på kontanthjælp skal finde de seks timers ugentlig arbejde, der skal til for at slippe for at blive ramt af loftet.

- Man rammer cirka 50.000 mennesker med disse ydelser. Men man regner med, at der sammenlagt kun kommer 1100 i arbejde, siger han og henviser også til integrationsydelsen.