Politik

Kristian Jensen: De borgerlige partier bør gå i regering sammen

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) drømmer om en borgerlig firkløverregering.  UMIT BEKTAS / Scanpix

Kristian Jensen har en firkløverregering på sin ønskeliste. Meldingen skal ses i lyset af, at han er i spil som formand, mener politisk analytiker.

Fredag debuterer udenrigsminister Kristian Jensen (V) som forfatter.

I en ny bog, der har fået titlen ”I Danmarks tjeneste” fortæller han om sine udenrigspolitiske ambitioner og sit syn på verden, der ifølge bagsideteksten er blevet både hurtigere, mindre kontrollabel – ”men den er også blevet bedre. Meget bedre”, skriver udenrigsministeren.

Men der er også blevet plads til lidt indenrigspolitik i bogen. På side 150 beskæftiger udenrigsministeren sig med fremtiden – nærmere bestemt fremtidige regeringskonstellationer.

- Jeg ser det som en vigtig opgave at få de blå partier til at samarbejde, også gerne på sigt i en fælles blå firkløver-regering, skriver Kristian Jensen i bogen - og erkender samtidig at det vil kræve "en større grad af enighed" end, der var efter folketingsvalget i juni sidste år. 

Væk med konfrontationer 

Muligheden for at danne en borgerlig flertalsregering var på forhandlingsbordet, men som bekendt endte Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti med at stå uden for regeringen. Skal det være anderledes, må partierne acceptere, at "indflydelse kommer gennem kompromisser og ikke intern konfrontation eller profilering", siger han.

Konfrontationerne har der været mange af siden valget - aktuelt mellem Liberal Alliance og Dansk Folkeparti om topskattelettelserne, hvor Liberal Alliance insisterer på at sænke satsen med fem procent for alle, mens Dansk Folkeparti pure afviser kravet.

- Jeg er ikke i tvivl opm, at magtens åg vil komme til at hvile tungt på DF's skuldre, og at det vil være umuligt for dem at fortsætte deres nuværende ansvarsfrie løftepolitik, lyder bredsiden fra Kristian Jensen i bogen.

En fremtidig regering med DF-deltagelse er "naturlig" set i lyset af partiets vælgeropbakning, mener han. 

Lautrup: Det har ingen gang på jord

Når Kristian Jensen ikke kan lade være med at bedrive politisk fremtidsforskning, hænger det ifølge TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen tæt sammen med, at han som næstformand er den naturlige arvtager som Venstre-formand efter statsminister Lars Løkke Rasmussen. 

Og formandsposten kan blive ledig, hvis 2025-forhandlingerne bryder sammen og det ender med et valg. Et valg, som regeringen ifølge meningsmålingerne står til at tabe - og i den situation er det forventningen, at Lars Løkke Rasmussen ikke bliver siddende som formand for Venstre.

Men selv om Kristian Jensen meget vel kan ende med at blive formand, er det svært at se, at hans regeringsdrøm bliver opfyldt, mener Peter Lautrup-Larsen.

- Hvordan vil han lige få dannet den regering? Det er sådan noget, der er smart at rumle med, men man må ikke håbe for ham, at han seriøst vil investere hele sin politiske kapital i det, for så går han fallit. En flertalsregering fjerner ikke uenighederne om EU og om skat, siger Peter Lautrup-Larsen.

Danmark har tidligere haft firkløverregeringer. Fra 1982 til 1988 stod Poul Schlüter (K) i spidsen for flere af slagsen, der foruden hans eget parti bestod af Venstre, Kristeligt Folkeparti og Centrum-Demokraterne. 

TV 2 har forgæves forsøgt at få en uddybende kommentar fra Kristian Jensen.