Politik

Efter TV 2-dokumentar: Satspulje giver millioner til hjerneskadede

Mette Line og Kristian Boserups liv blev forandret totalt, da han blev ramt af en blodprop og blev hjerneskadet. Fremover får flere i hans situation gavn af bedre behandling. TV 2

To behandlingstilbud udvides nu, så flere hjerneskadede kan få gavn af dem. Det glæder SF.

Den sidste brik i den årlige fordeling af satspulje-millionerne er tirsdag faldet på plads.

Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale Venstre, SF og Det Konservative Folkeparti har fordelt i alt 770 millioner kroner til blandt andet indsatsen over for børn i sårbare familier, kræftpatienter, mennesker med psykiske lidelser og svage ældre.

Der er også fundet fire millioner kroner i årene frem mod 2020 til en udvidelse af den såkaldte fritvalgsramme for de to specialsygehuse Center for Hjerneskade og Vejlefjord Rehabilitering. Her behandles borgere, der rammes af alvorlige hjerneskader – noget, TV 2 satte spot på med dokumentaren ”Dem vi var”, der blev sendt i september.

SF glæder sig over flere hænder

Her fulgte vi parret Mette Line og Kristian Boserup, der ender med at blive skilt som følge af hans hjerneskade. Han er til genoptræning flere steder, og vi ser, hvor svært det kan være at finde den korrekte behandling – og samtidig har hele forløbet store konsekvenser for de pårørende.

SF gik ind til satspuljeforhandlingerne med et mål om at sikre flere midler til at udvide de to behandlingstilbud – og det var derfor en stolt sundhedsordfører, der i dag kunne sætte sin underskrift på aftalen.

- Som vi alle oplevede i ”Dem vi var”, så har flere hjerneskadede brug for en ekstra hånd. Det er svært at finde et kvalificeret tilbud til dem, som er blevet hjerneskadet efter en hjerneblødning. Jeg er meget tilfreds med, at vi har sikret dem flere hænder på afdelingerne, siger Kirsten Normann Andersen.

Enhedslisten er ikke med

Hun håber det kan være en hjælp til pårørende fremover.

- Det er enormt hårdt som pårørende til en hjerneskadet både at skulle omstille sig til den nye virkelighed samtidig med, at man skal finde den rette behandling. Derfor håber jeg, at det kan være en hjælp, at der kommer flere hænder og bedre muligheder for ophold med henblik på højt specialiseret genoptræning. Det fortjener de pårørende, men især dem, som bliver hjerneskadede, uddyber Kirsten Normann Andersen.

Kun Enhedslisten står uden for aftalen. Millionerne i satspuljen skaffes ved at lade overførselsindkomsterne stige 0,3 procent mindre end den gennemsnitlige lønudvikling – og det er ikke retfærdigt, mener man i venstrefløjspartiet.