Politik

Cannabis-forsøg begejstrer både Alternativet og LA

Både Alternativet og LA jubler over fireårigt forsøg med cannabis til medicinsk brug.

Fra 2018 bliver det muligt for patienter, der har kræft, multipel sclerose eller rygmarvsskade at lindre deres smerter uden at blive gjort til kriminel.

Det sker efter at et bredt flertal i Folketinget i forbindelse med fordelingen af årets satspuljemidler har aftalt at indlede et fireårigt forsøg med cannabis til medicinsk brug. Med forsøget, der er afsat 22 millioner kroner til, sikres det, at samtidig, at patienterne ved, at kvaliteten af cannabisen er i orden.

Det vækker begejstring på tværs af folketingssalen.

- I Holland har man brugt det i over ti år. Patienterne er så glade for det, fordi det har givet dem så meget livskvalitet, og hvorfor skulle danskere ikke have lov til det, når man kan gøre det så mange andre steder, siger Liberal Alliances sundhedsordfører Mai-Britt Kattrup til TV 2.

Alternativet: Ikke det samme som fri hash

Der vil ifølge moderen til forslaget, Alternativets sundhedsordfører Caroline Magdalene Meier, være tale om ganske små doser cannabis.

Og selv om Alternativet også går ind for en generel legalisering af cannabis – og dermed en afkriminalisering af landets mange hashrygere – så er det for partiet to ”helt forskellige ting”.

- Legalisering af cannabis er en helt anden diskussion, der for os at se handler om at få afkriminaliseret det, sådan så vi kan få al den kriminalitet væk, der er på det sorte marked, siger hun til TV 2.

Lautrup: Den store prøve venter stadig

Ifølge TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen viser dagens aftale, at Alternativet ikke blot er et protestparti, men et parti, der søger resultater.

- Det er en sejr for Alternativet, men den egentlige test er ikke den her type af forhandlinger. Den test kommer, når partiet en dag bliver støtteparti for en regering. Der kan partiet blive tvunget til at støtte forslag, det i virkeligheden er imod, siger han.

Alternativet vil i den kommende tid overveje at stille et beslutningsforslag i Folketinget om at gøre cannabis lovligt for alle. Også i det spørgsmål bakker Liberal Alliance op.