USA's ambassadør: Danskere, I skal ikke frygte valget

Hvis Donald Trump bliver USA’s næste præsident, så vil det ikke ændre det store på forholdet mellem Danmark og USA.

Det påstår den amerikanske ambassadør Rufus Gifford, der dagen før valget fik besøg af Lippert – et walk and talkshow.

- Sandsynligvis ikke, sandsynligvis ikke, lyder det fra Rufus Gifford, når Søren Lippert spørger indtil, om forholdet mellem USA og Danmark vil ændre sig efter præsidentvalget tirsdag.

Og det er der en god grund til ifølge den amerikanske ambassadør:

- USA og Danmarks forhold er bygget på tillid, uanset hvem der er præsident eller statsminister, og sådan vil det fortsat være efter valget, siger Ruffus Gifford.

Og skulle en ny præsident ønske at ændre kursen, så ville danskerne ikke mærke det foreløbig, forsikrer ambassadøren:

- USA er en super-tanker, der bruger lang tid på at ændre sin udenrigspolitik, og det er godt, siger Rufus Gifford.

Danmark skal forberede sig pĂĄ ny amerikansk udenrigspolitik

Ikke alle sover ligeså trygt som den amerikanske ambassadør – og flere forudser store ændringer, hvis Donald Trump bliver USA’s næste præsident. Udenrigsanalytiker Rasmus Søndergaard på Kongressen.com, mener at det amerikanske valg kan få stor betydning for Danmarks fremtid:

- Under Clinton vil Danmark fortsat have en stærk allieret i USA, der vil være åben for frihandel, deltage aktivet i kampen mod klimaforandringer og have en stor tilstedeværelse i verdens brændpunkter.

- Under Trump vil Danmark opleve et mere tilbagetrukket USA, der vil være mindre åben for dansk eksport, ikke vil deltage i klimapolitikken, og vil tage mindre ansvar for Danmarks sikkerhed, skriver Rasmus Søndergaard på kongressen.com

EU-professor Marlene Wind er enig i, at Donald Trump som præsident vil betyde ringere samhandel, økonomisk vækst og europæisk sikkerhed.

- Hvis man tager udgangspunkt i, hvad han har sagt i valgkampen, så er det virkelig noget, der kan få rigtig mange til at ligge søvnløse om natten, siger Marlene Wind til BT.

Rufus Gifford indrømmer også gerne, at Donald Trump er valgets store joker. Men selvom Trump skulle ende med at vinde valget, så behøver det ikke være en katastrofe for Danmark.

- Selvfølgelig har vi set en usædvanlig retorik i valgkampen, som aldrig er set før. Så jeg kan ikke love, at udenrigspolitikken vil blive præcis den samme, men det behøver ikke at blive en katastrofe, hvis Trump vinder, siger Rufus Gifford.

Hør hvorfor i klippet (øverst i artiklen) fra programmet.