Politik

Rapport: Kun hver femte nydansker føler sig dansk

Halvdelen af nydanskere føler sig som danskere med indvandrerbaggrund, viser rapport fra ministerium.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) forventer, at man føler sig som dansker, hvis man er født i Danmark eller har dansk statsborgerskab. Men meget tyder på, at det langtfra er tilfældet.

Kun hver femte nydansker føler sig som dansker, mens næsten halvdelen føler sig som danskere med indvandrerbaggrund, skriver Berlingske.

Tallene stammer fra en ny såkaldt medborgerskabsundersøgelse. Den ser på, i hvilket omfang nydanskere føler sig selv som danskere, danskere med indvandrerbaggrund eller alene som indvandrere.

De 1330 adspurgte nydanskere i undersøgelse har alle ikke-vestlig baggrund og tæller såvel indvandrere, der har boet i Danmark i mindst tre år, som deres efterkommere.

Inger Støjberg understreger over for Berlingske, at det ikke er afgørende for hende, at alle nydanskere alene føler sig som danskere.

Skal tage dansk værdisæt til sig

Dog forventer hun, at de tager et dansk værdisæt til sig. Og er man født i Danmark eller har fået dansk pas i løbet af livet, burde man føle sig som dansker.

- Det er klart bedst, at man opfatter sig som dansk. Er man født og opvokset i Danmark, må det forventes, at man erklærer sig som dansker. Det samme med statsborgerskab. Har man valgt det, må det være fordi, man aktivt erklærer sig som dansker, siger hun til avisen.

Ifølge undersøgelsen hænger følelsen af at være dansk sammen med sproget, vennernes etnicitet, hvor man bor, og om man tager aktiv del i foreningsliv og politik.

Yderligere spiller det ind, om man føler sig anerkendt og ikke oplever diskrimination på grund af sin etnicitet.

Politiker: Ikke overraskende

At blot hver femte nydansker føler sig som dansker, undrer ikke Manu Sareen, der er folketingskandidat for Alternativet og tidligere radikal integrationsminister.

- Det er klart, at hvis du gang på gang læser og hører dig selv blive omtalt som et problem, så har du svært ved at bekende dig til den majoritet, som ekskluderer dig, siger han.

Han er ikke imponeret over tallet.

- Jeg havde håbet, at det var højere. Der er mange mennesker, der er født og opvokset i Danmark, og trods rødder i et oprindelsesland burde man selvfølgelig have en følelse af at være en del af samfundet og dansker, siger han.