Politik

Pind starter undersøgelse af undersøgelseskommissioner

Søren Pind Sarah Christine Nørgaard / Scanpix Denmark

Justitsministeren vil have undersøgt, om der er behov for at ændre den måde, som kommissioner gennemføres på.

Når undersøgelseskommissioner bliver nedsat, venter der som regel et stort arbejde med at udrede hændelser og afhøre vidner.

Derfor er der nu grund til at undersøge, om undersøgelseskommissioner gør arbejdet godt nok.

Det mener justitsminister Søren Pind (V), som har nedsat et ekspertudvalg, der skal se på erfaringerne fra otte undersøgelseskommissioner, der har afsluttet deres arbejde.

- Undersøgelser af den offentlige forvaltning skal gennemføres så hurtigt og effektivt som muligt.

- Derfor har jeg nu nedsat et udvalg, som skal se på, hvordan den nuværende ordning med undersøgelseskommissioner fungerer. Jeg ser frem til at modtage udvalgets overvejelser, siger Søren Pind i en pressemeddelelse.

Skal sikre effektive undersøgelser

Højesteretsdommer Jens Peter Christensen bliver formand for udvalget, som også tæller professorer, en landsdommer, en advokat og andre.

Målet er at sikre, at undersøgelser skal gennemføres så hurtigt og effektivt som muligt under de nødvendige retssikkerhedsmæssige garantier.

Alternativet til en undersøgelseskommission er en advokatundersøgelse, som er hurtigere. Omvendt har en undersøgelseskommission udvidede beføjelser og kan afhøre folk under vidneansvar.

Senest har der været rejst en debat om, hvordan det skal undersøges, at Skat blev franarret 12,3 milliarder kroner, uden at det blev opdaget.

Kommissioner bliver ofte brugt til opklaring 

Det mysterium vil et flertal på Christiansborg gerne til bunds i.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) foretrækker en advokatundersøgelse, fordi den vil være det hurtigste. Men både De Radikale og Dansk Folkeparti taler for en undersøgelseskommission.

I årevis har undersøgelseskommissioner været brugt til at nå til bunds i betændte sager.

Torsdag indledte Tibetkommissionen sit arbejde, som går ud på at undersøge baggrunden for, at politiet ved flere kinesiske besøg i Danmark greb ind overfor personer, som demonstrerede til fordel for Tibet.