Politik

Borgmestre i oprør over Søren Pind: Vi bliver holdt for nar

Flere borgmestre retter kritik mod justitsministeren, eftersom en ny politiskole først bliver opført senere. Placeringen er stadig ikke besluttet.

Flere borgmestre er langt fra tilfredse med, at justitsminister Søren Pind (V) i en Youtube-video fortæller, at en ny politiskole først vil stå færdig i 2019 eller 2020. Efter planen skulle skolen ellers have stået klar allerede i 2018.

Skolen skal placeres vest for Storebælt, og ventetiden på den nye skole får borgmestre til at fare i blækhuset. For flere borgmestre har lagt billet ind på at få skolen til netop deres kommune. Eksempelvis kalder Viborgs konservative borgmester Torsten Nielsen udskydelsen kritisabel.

- Vi er blevet for holdt for nar. Vi har skulle anvise både mulige tomme bygninger og muligheder, hvor de kan bygge nyt. Nu er det blevet udsat, og det er under al kritik, siger Torsten Nielsen, til TV Midtvest

18 kommuner er stadig med

I alt er 18 kommuner stadig med i opløbet om at huse den nye politiskole. Heriblandt også Svendborg kommune, hvor Venstre-borgmesteren kalder udsættelsen for ’et underligt forløb’.  

- Først fik vi at vide, at vi ville få besked før sommerferien. Så blev beslutningen igen udskudt først til efter sommerferien og siden hen til finanslovsforhandlingerne. Og nu skal vi tilsyneladende vente endnu længere, siger Svendborgs borgmester, Lars Erik Hornemann, til TV 2 Fyn

De to borgmestre er ikke de eneste, der står i kø med kritik af justitsministerens beslutning. I Sønderborg raser også den socialdemokratiske borgmester Erik Lauritzen.

- Gennem hele forløbet har vi fået at vide, at det haster med at få en ny politiskole gjort klar, så der allerede kan optages elever til næste år. Den præmis har justitsministeren så åbenbart ændret uden at orientere hverken forligskredsen eller de kommuner, der ønsker at blive værter for den nye politiskole. Det er en besynderlig fremgangsmåde, og jeg har svært ved at se, hvad bevæggrunden er for justitsministerens beslutning, fortæller Sønderborgs borgmester i en pressemeddelelse.

Men Justitsministeriet oplyser til Ritzau, at udskydelsen ikke kommer til at sætte en kæp i hjulet for uddannelsen af flere politifolk, der er en del af formålet med en ny skole. De ekstra betjente vil i stedet indtil videre blive uddannet på skolen i Brøndby.

Udskudt over flere omgange

Beslutningen om placeringen af den nye politiskole er tidligere blevet udskudt. Tilbage i juni lød det, at beslutningen ville blive truffet ’efter sommerferien’. Udskydelsen dengang skyldtes, at Rigspolitiet ville undersøge alle muligheder i forhold til et nybyggeri.

Den vestdanske politiskole er en del af aftalen om politiets og anklagemyndighedens økonomi 2016-2019, "Et styrket politi. Et tryggere Danmark".

Et af Rigspolitiets krav til den nye politiskole er, at skolen helst ikke skal placeres længere væk end to timers udrykningskørsel fra København.