Politik

Støjberg om ghetto-indsats: Vi har været for bløde

På trods af 30 års indsats er situationen i Danmarks ghettoer ikke blevet bedre. Vi har ikke turde stille krav, siger integrationsministeren.

Politikerne har vedtaget adskillige ghettopakker og kastet flere milliarder ind i indsatsen for de udsatte boligområder. Alligevel er livet ikke blevet det mindste bedre i Danmarks ghettoer. Det skriver Berlingske i dag.

Avisen har kigget på rapporten »Et historisk tilbageblik på særligt udsatte boligområder«, som Kraks fond for Byforskning offentliggør i dag. Og konklusionen er klar: På 30 år er har tæt på intet ændret i sig i de 31 boligområder, der er udpeget på ghettolisten. Der er stadig ligeså mange arbejdsløse, stadig ligeså mange med lav eller ingen indkomst og stadig ligeså mange kriminelle. Det eneste, der har ændret sig, er at andelen af indvandrere i ghettoerne er steget fra 10 procent til 50 procent.

- Det viser, at integrationen i Danmark har slået fejl. Efter min mening er det fordi vi ikke har turde stille krav til de mennesker, der kommer til Danmark. Vi har ikke turde sige, at vi forventer og forlanger, at du forsørger dig selv og din familie, siger udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V).

Forældrene isolerer sig

Et af de store problemer i ghettoerne er også, at så snart en beboer klarer sig godt, får et arbejde og begynder at tjene penge, så pakker de kufferten og flytter. Det er især de unge, der bidrager til den positive side af statistikken, hvor flere og flere også får en uddannelse, trods alt. Men det er slet ikke nok, mener ministeren.

- Det nytter ikke noget, at det bare er de unge vi fokuserer på. Vi er nødt til at få forældregenerationen ud på arbejdsmarkedet også. Og der mener jeg, at kontanthjælpsloftet blandt andet hjælper. Nogen gange er det nødvendigt at opsætte nogle meget strikse og firkantede regler, for ellers flytter tingene sig ikke. Og det håber jeg, det kommer til nu, siger Inger Støjberg.

Det viser, at integrationen i Danmark har slået fejl. Efter min mening er det fordi vi ikke har turde stille krav til de mennesker, der kommer til Danmark.

Inger Støjberg

Regeringen planlægger endnu en ghettopakke. Det bliver i så fald den sjette af slagsen på 20 år. Og ifølge Inger Støjberg kan vi godt regne med, at ghettoerne skal løftes mere med det sure end det søde.

- Når vi ikke stiller krav og ikke er klar til at stille lovgivning og regler op, der strammer op i forhold til arbejdsmarkedet, så vil vi se det, vi ser i dag. Når man så tillægger, at vi har haft en stor tilstrømning af udlændinge til Danmark, så kan det sådan set ikke undre nogen, at vi står der, hvor vi står i dag, siger Inger Støjberg.

Hun mener dog ikke, at kontanthjælpsloft eller andre tiltag, der vel kan betegnes som pisk, kan stå alene.

- Der er ingen tvivl om, at SSP-samarbejdet (samarbejde mellem skole, socialforvaltning og politi for at forebygge kriminalitet blandt børn og unge, red.) er en meget vigtigt indsats. Og ser man på politiets ressourcer, bliver der trukket meget på det blandt andet til grænsekontrol. Men det er også nødvendigt for at bremse tilstrømningen. Antallet af udlændinge betyder noget for integrationen. Det tror jeg er en erkendelse, vi omsider er nået til politisk herhjemme. Men dermed ikke sagt, at vi bare skal lade SSP-samarbejdet flyde.

Det var Helle Thorning-Schmidts (S) regering, der i 2014 udpegede de 31 ghettoområder i Danmark.