Politik

Nordiske ledere: Rusland truer vores sikkerhed

Ruslands aggressive opførsel truer de europæiske landes sikkerhed, lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans nordiske kolleger i dag.

Rusland opfører sig stadigt mere aggressivt efter at stormagten i 2014 indvaderede Ukraine og annekterede Krim-halvøen. Og det truer sikkerheden i Europa. 

Sådan lød det samstemmende fra de nordiske og baltiske ledere, da de holdt fælles pressemøde i Statsministeriet i dag.

 - Vi står over for en forværret sikkerhedssituation i regionen. Rusland indtager en mere aggressiv og selvhævdende rolle, siger Lars Løkke Rasmussen (V), der ledte mødet i Danmark.

Når man som de nordiske og baltiske lande ikke hver især har den fysiske styrke til at stå imod Rusland, er det vigtigt at stå sammen mod truslen fra øst.

- Vi skal forblive en forenet front indenfor EU. Vi har set, at Ruslands aggression mod Ukraine fortsætter. Det er uacceptabelt, og derfor skal EUs sanktioner mod Rusland blive indtil Rusland opfylder forpligtelser Minsk-aftalen, siger Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Mest skarp lød kritikken fra Norges statsminister Erna Solberg. 

- Rusland accepterede Ukraines landegrænse, indtil man i 2014 annekterede Krim og sendte militær til det østlige Ukraine, sagde hun, mens hun langede ud efter Rusland for at bryde international lov (ved at invadere en del af Ukraine, red.).

- Små lande som vores er afhængige af international lov - det er vores første forsvarslinje. Derfor er EUs sanktioner mod Rusland så vigtige, fordi de måske ansporer Rusland til at opretholde en dialog, lød det fra den norske statsleder.

Hun mener, at der er international vilje til at nedtrappe konflikten, men at det kræver at Rusland opfylder sin del af Minsk-aftalen. Minsk-aftalen er den fredsaftale, der blev indgået i begyndelsen af 2015, hvor der blandt andet står at alle udenlandske tropper skal trækkes ud af Ukraine.

- Vi vil gerne fortsætte med en dialog. Men vi kan ikke have en verden, hvor store lande bare kan bestemme, hvordan de vil behandle deres naboer, sagde Solberg.