Politik

K: Kun en lavere boligskat kan afværge klagestorm

De Konservative kan kun se sig selv i en finanslov, hvis krav om lavere boligskat kommer med, siger ordfører.

Manglende tillid til systemet kan få antallet af klager over nye ejendomsvurderinger til at eksplodere.

Det mener De Konservatives finansordfører, Brian Mikkelsen, der langtfra er overbevist om, at regeringen er realistisk, når den forudser mere end 150.000 klager.

- Det lyder som et meget optimistisk skøn. Men det kan man jo rette op på ved at sikre, at boligskatterne ikke kommer til at stige næste år, og at vi får bedre ejendomsvurderinger, siger han og uddyber:

- Så tror jeg ikke, at det vil vælte ind med klager, for så føler borgerne sig trygge. Nu føler de sig utrygge, og derfor kommer der også flere klager.

Et notat fra regeringen i de aktuelle forhandlinger om et nyt ejendomsvurderingssystem viser ifølge Politiken, at regeringen regner med at få 152.000 klager, når de nye vurderinger efter planen lander i 2019.

Samtidig fremgår det, at hvis antallet af klager vokser, bliver regningen for at tage sig af klagerne mærkbart højere - det samme gør behandlingstiden.

De Konservative står derfor stejlt på kravet om lavere boligskat, når de sidder med ved bordet i forbindelse med forhandlingerne om en ny finanslov.

- Det er et meget vigtigt krav for os, at boligskatten falder i forhold til i dag. Det er så væsentligt et krav, at vi ikke kan se os selv som en del af en aftale, hvis ikke vi får det igennem, siger Brian Mikkelsen.

Han understreger, at partiet også vil kræve så retvisende ejendomsvurderinger som muligt. Det skal blandt andet ske ved at stille en række objektive kriterier op, "så man bruger andet end luftfotos."

- Vi skylder borgere trygheden og ro i maven, ved at det er retvisende vurderinger, siger Brian Mikkelsen.

- Man har følt sig på herrens mark som almindelig borger. Hvis man ikke får tillid til systemet igen, ved at boligskatterne ikke får lov at stige eksplosivt, og hvis vi ikke får meget mere præcise ejendomsvurderinger, så vil folk selvfølgelig klage.