Politik

- Det Venstre-folkene mente var et genialt træk, viser sig at være Løkkes Waterloo

Hverken LA eller DF har rykket sig en millimeter i topskatte-strid. Så hvad gør Løkke? TV 2s politiske redaktion diskuterer den højspændte situation.

Anders Langballe (politisk redaktør, @Alangballe): Nu sker der endelig lidt i den fastlåste situation om 2025-forhandlingerne! Man kan vel sige, at Løkke er nået frem til det, som det meste af Slotsholmen har set for længe siden: At de politiske ender ikke når sammen i hans store plan. Nu vinder han tid med sin udskydelse, men hvad vinder han ellers? Kan han undgå et valg? Lad os vende det her - byd ind!

Christiansborgsnak

TV 2s politiske redaktion diskuterer og analyserer dansk politik fra morgen til aften. Fremover vil vi med jævne mellemrum viderebringe de diskussioner, vi løbende har, her på TV2.dk. 

Følgende artikel er et uddrag af en intern debat mellem Christiansborgredaktionen på Facebook. Der er redigeret og rettet en smule i den originale tekst, for at forbedre læsbarhed og forståelse. 

Knud Brix (politisk reporter, @knudbrixTV2): Almindelig bondelogik tilsiger, at det bliver sværere at lande aftalerne og undgå valg nu. Det er nemmere at give lidt til alle i en stor forhandling - mens en række små forhandlinger gør det sværere at sælge kompromisserne som sejre. Altså; samme opgave som før, men nu har han mindre fleksibilitet -> større risiko.

Hans Redder (politisk reporter, @hansersej): Her er et live-signal fra blå blok-samarbejdet lige nu: 

Blå container brænder

Thomas Funding (politisk analytiker, @ThomasFunding): Løkke har købt sig tid. Ikke meget mere. Den gordiske knude forbliver uløst. Venstre-folkene fortæller, at de håber, at de kan blødgøre LA og DF, hvis de laver finanslov først. I ved: Den der smør godt, kør' godt. Jeg synes, det er naivt. Der er mere på spil her end slesk tale og billig rødvin kan rette op på. Mit bud er, at vi står i samme situation om 3-4 uger. Bortset fra at der så er landet en finanslov og måske lidt mere. Eneste lyspunkt er, at det udgangspunkt er en my bedre for et valg end ingen aftaler overhovedet.

Hans Redder: Men altså: Har Løkkes strategi ikke hele tiden været, at hvis bare han kunne få Samuelsen, Thulesen og Pape ind i et lokale og realitets-forhandle (forfærdeligt ord, i know), så skulle de nok få talt sig til rette om en eller anden løsning, så regeringen ikke vælter. Dét har regeringen forsøgt i ugevis uden held. Men NU siger hele blå blok pludselig, at de er klar til at forhandle, og at de tror på, at der kan landes en finanslovsaftale forholdsvis hurtigt. Er det egentlig ikke meget smart af Løkke?

Anders Langballe: Smart? Det er en alt andet end en smart situation, Løkke og hans regering i! Når man lytter til kilder i og omkring regeringen, så spreder galgenhumoren sig. De forsøger at sige til sig selv og os andre, at det hele nok skal gå op. Men de tror heller ikke rigtig på det selv. Det er ganske skidt - og for at bruge et fortærsket ord: en historisk svag regering.

Jesper Vestergren (politisk reporter,@jesper_vh): Da Løkke fremlagde sin store 2025-plan lagde han meget vægt på, at det var en helhedsplan - partierne kunne derfor ikke vælge og vrage i indholdet, måtte vi forstå. Det hele hang sammen i én, stor forkromet løsning på landets problemer. Og under de indledende øvelser gjorde Claus Hjort meget ud af, at 2025-planen og finansloven hang næsten uløseligt sammen. Det er altså noget af en retræte, V-regeringen er ude i. Og vel egentlig også en regulær ydmygelse, at landets statsminister ikke kan komme igennem med sin egen politik.

Karen Clement (politisk reporter, @karenclement): Apropos dét, så bliver jeg nu igen og igen mindet om denne artikel, som jeg skrev for år tilbage. Og særligt om et tweet, Kristian Jensen skrev i den forbindelse: 

Kaare Sørensen (redaktør for sociale medier, @kaaresorensen): Ja, mit Twitter-feed svømmer også over af folk, der retweeter hans gamle tweet.

Karen Clement: Ha ha, det helt klart Socialdemokraternes folk, der har travlt med at trolle.

Kaare Sørensen: Og det virker! Ganske som vi har set det med Trump/Hillary-kampen, hvor der også er gået viral sport i at udstille tilsyneladende hykleri hos den anden lejr igennem gamle tweets. Effektivt.

Emilie Dyrup (praktikant, @EDyrup): Uanset hvad, så håber praktikanten på redaktionen i hvert fald, at valget kommer inden 1. februar, hvor jeg skal væk herfra.

Hans Redder: Enig med Emilie! Os hårdt prøvede journalister kunne i hvert fald godt snart ønske os noget afklaring. Det er jo umuligt at ferie-planlægge, når man ikke aner hvornår vi står midt i en valgkamp... Folk er da i øvrigt godt nok pessimister på Løkkes vegne, kan jeg se. Hvad blev der af troen på at ”dansk politiks bedste håndværker” kan manøvrere sig vej ud af hvad som helst?

Bjarke Kamstrup (politisk reporter, @Bkamstrup): Nyeste mand på redaktionen forsøger sig med et forsigtigt bud: Kan det hele ikke bare ende med, at Dansk Folkeparti får så stor en indrømmelse på et vigtigt område (f.eks. permanent grænsekontrol), at de kan forsvare overfor deres vælgere, at de slækker en smule på deres modstand mod topskattelettelserne?

Jesper Vestergren: Problemet med Løkkes håndværker-image er, at det har fået nogle alvorlige knubs i denne statsministerperiode. Under regeringskrisen i foråret (hvor de konservative trak støtten til Eva Kjer Hansen i sagen om landbrugspakken) bluffede han i stedet for at bruge hele sin statsministerielle pondus til at banke de konservative på plads. Når han først én gang har har bekendt kulør og tabt, bliver det sværere af få andre til at tro på hans bluff igen. Som jeg ser det, er det noget af det, han bliver ramt af nu.

Michael Stuhr (politisk reporter, @MichaelStuhrtv2): Løkke har købt sig lidt tid. Og ikke ret meget andet. Prisen har været lidt dårlig reklame for blå bloks forhandlingsvilje og evner. Til gengæld tror jeg, det er tvivlsomt, om manøvren påvirker vælgerne ret meget. Den er præget for meget af indviklet proces.

Peter Lautrup-Larsen (politisk analytiker, @PLautrupLarsen): Løkkes problem begyndte med en helhedsplan, hvor han tydeligvis satte sig mellem to stole. Et forhandlingsoplæg, javist, men også et valggrundlag, om nødvendigt. På centrale punkter tog han æren selv. Der blev ikke plads til, at Samuelsen kunne få ære af topskatten med loft som kompromis. Eller at Thulesen Dahl kunne få indrømmelser mht. konventioner. Den ære tog Løkke selv, og han ligger derfor, som han har redt.

Anders Langballe: Enig med Peter. Alle skal have noget i en forhandling. Når det gælder topskatten SKAL Samuelsen have noget med i forhold til Løkkes udspil. Mens Thulesen skal have trukket noget - faktisk meget - fra udspillet. Og så når enderne ikke samme. Så det Venstrefolkene mente var et genialt træk, viser sig at være Løkkes Waterloo.

Mads Bisgaard (redaktionschef,  @MadsBis): Halløj, banalytikeren fra intranettet her! Det er tydeligvis Løkkes strategi at trække forhandlingerne ud. Godt at han samtidig selv kan udskyde sin egen deltagelse i forhandlingerne med alskens halvceremonielle pligter. Først handelsfremstød i Sydkorea og nu krammere til resten af Kalmarunionen, der i disse dage besøger København. Men hvor længe kan Løkke bruge tid på Nordisk Råd og andet, mens forhandlingerne mest af alt minder om noget fra Nordisk Fjer? Han må da snart selv for bordenden, eller hvad? Det ender jo med, at Samuelsen får så god tid derhjemme, at han udskifter kildevandet med Simon Emil... 

Hans Redder: Banalytikeren <3

Anders Langballe: Det set mildt sagt svært ud for Løkke og regeringen. Sagen er - set med mine øjne - at positionerne i dansk politik ikke har flyttet sig en tøddel de seneste par måneder. Nu forsøger Løkke at lade musikken spille videre, selvom ingen - måske lige bortset fra Løkke selv - tror på, at regeringen kommer i havn med det projekt, der må betegnes som grundstenen i regeringens politiske projekt. Nu satser partierne i blå blok så på, at de kan lande en finanslov, så de trods alt kan vise, at de kan noget. Hvis ikke engang de kan lande en lille blå aftale om budgettet for næste år er fiaskoen total - og opgaven med at forklare vælgerne, at der i Danmark er noget, der bare minder om en regeringsduelig blå blok endnu vanskeligere. Tak for indspark!