- Jeg har på fornemmelsen, at regeringen har mistet overblikket og ikke har en plan

Tiden er knap for regeringen. En finanslovsaftale skal gerne være klar om få uger, og topskattelettelser lige efter, hvis ikke LA skal vælte Løkke.

Fra i morgen viser kalenderen november.

De seneste mange uger har finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og forhandlerne fra de øvrige partier på Christiansborg mødtes igen og igen for at forsøge at nå til enighed om både en omfattende 2025-plan, en ny model for boligskat og ejendomsvurderinger, samt en finanslovsaftale.

Men på trods af adskillige møder, ser det ikke ud til, at forhandlerne er nået nærmere enighed.

Og nu begynder tiden for alvor at være knap.

Så længe vi er i en så langsom proces, så skal man vel frem til 2019, før man er færdig

Benny Engelbrecht, finansordfører (S)

En finanslov skal gerne være på plads i midten af november, for at kunne nå igennem folketingssalen inden nytår.

Og derudover har LA-formand Anders Samuelsen gentagne gange slået fast, at hans egen deadline til regeringen er 1. januar. Har regeringen ikke på det tidspunkt fået en aftale på plads om en sænkelse af topskatten, vælter Samuelsen statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

S og R undrer sig over, at forhandlingerne om boligskat, 2025-plan og finanslov går så langsomt.

S: Først aftale i 2019?

På trods af at begge deadlines nærmer sig hastigt, rykker forhandlingerne sig ikke rigtigt ud af stedet, lyder det fra blandt andet Socialdemokraternes finansordfører Benny Engelbrecht.

- Vi kommer til alle de drøftelser, vi bliver inviteret til. Vi er inviteret til møde i morgen, torsdag og fredag. Vi drikker en masse kaffe. Men det er også klart, at så længe vi er i en så langsom proces, som vi er, så skal man vel frem til 2019, før man er færdig med det her.

Hvorfor går det så langsomt?

- Jeg har ingen anelse, siger Benny Engelbrecht.

Også Radikales finansordfører Martin Lidegaard er forundret:

- Claus Hjort er ude i et helt vanvittigt maratonløb rent politisk. Og det er svært at se, at han kan nå den store pakke, som regeringen gerne vil nå. For ikke at sige nærmest umuligt, siger han og fortsætter:

- Jeg har lidt en fornemmelse af, at vi har en regering, der ikke har overblik over situationen og heller ikke en samlet plan, men tager det fra tue til tue i øjeblikket.

DF: Udskyd slagsmål om topskat

Også Dansk Folkeparti har bemærket, at forhandlingerne går trægt, og derfor opfordrer partiformand Kristian Thulesen Dahl nu direkte regeringen til at udskyde forhandlingerne af den meget omtalte 2025-plan.

- Helt konkret foreslår vi, at man nu får delt tingene op. Så vi tager en forhandling om alene de ting, der vedrører finansloven for næste år og så det om boligskat. Mens alt det omkring personskat og topskat, lader vi ligge til en anden gang, siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2.

- Gør vi det, kan vi måske nå at få lavet den finanslov for 2017, som vi gerne skal have på plads indenfor de næste par uger.

DF-formanden har en klar opfordring til regeringen: Lad os vente med at forhandle om 2025-planen

Hjort: Det skal nås!

Finansminister Claus Hjort Frederiksen holder imidlertid stadig fast i, at det kan og skal lykkes at lave både en 2025-aftale, en finanslov og en aftale om nye boligskatter i løbet af kort tid.

- Vi presser jo på alt hvad vi kan. Det har I jo selv kunnet observere her. Vi har lagt et stramt program. Men det er jo en rigtig observation, at tiden er knap. Og derfor skynder vi os, siger Hjort.

Kan det nås?

- Det skal nås!

Forhandlingerne i Finansministeriet fortsætter tirsdag kl. 11.