Moskeerne bag sløret

Efter TV 2-dokumentar: Aarhus vil føre stikprøvekontrol med foreninger

Siden TV 2 i foråret afslørede flere voldsomme prædikanter i dokumentarserie, har Aarhus Kommune arbejdet med at kommet problemet til livs.

Kvinder må ikke sige nej til sex med deres mand.

Muslimske kvinder skal stenes, hvis de er utro.

Forældre må gerne slå deres børn, hvis de ikke beder, når de er 10 år gamle.

Det er blot nogle få af de mange afsløringer, TV 2 kom med i foråret, da dokumentarserien 'Moskeerne bag sløret' løb over skærmen.

Flere politiske initiativer leder op til ny kontrol

Kort tid efter satte Aarhus Kommune gang i et større arbejde for at komme problemet i blandt andet de aarhusianske moskeer til livs.

Først fremlagde borgmester Jakob Bundsgaard (S) selv 10 initiativer til en plan, hvorpå kommunen kan sikre respekten for de demokratiske værdier. Siden bad han hvert parti i byrådet om input til, hvordan man nedbryder det såkaldte parallelsamfund, som dokumentarserien skildrer.

Nu munder kommunens arbejde endelig ud i nogle konkrete punkter, som skal vendes på et såkaldt magistratmøde mandag formiddag.

Kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R), der er ansvarlig rådmand på området, siger til TV 2, at tiltagene handler om at fange de foreninger, som ikke udfører deres arbejde efter intentionen.

Kontrolbesøg, granskning af regnskaber og medlems-app

I et notat om mødet fremgår det, at Aarhus Kommune fremadrettet vil føre det, de kalder temabaseret tilsyn med foreningslivet.

- Vi kommer til at udtage risikobaserede kontroller med foreninger med henblik på at fjerne enhver tvivl om, hvorvidt borgernes skattepenge bliver brugt på det, de er berettiget til, siger Rabih Azad-Ahmad.

Det bliver muligt for kommunen at komme på uanmeldte kontrolbesøg, give mulighed for skrappere granskning af foreningernes regnskaber samt en form for fremmøde-app, hvor foreningerne kan registrere, hvor mange medlemmer, der deltager i møder.

Det bliver også en måde for kommunen at overvåge foreningernes medlemslister.

Kan man ikke frygte, at der vil være en del frivillige, som ikke gider mere, fordi der nu kommer mere bureaukrati?

- Hvis ikke vi gør det her, vil der være tvivl om, hvorvidt pengene bliver brugt til det, de er berettiget til. Jeg mener faktisk, det er til fordel for foreningerne, at man fjerner enhver tvivl, siger kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad.