Socialrådgivere: Ingen børn bør betale for voksnes gæld

Ifølge Skat har 20.000 forældre fået besked om, at de vil få færre børnepenge som led i inddrivelse af gæld.

Når Skat tilbageholder børnepenge for at inddrive gammel gæld, kan det ramme familiers mulighed for at leve et liv med styr på basale ting i forhold til mad og bolig.

I modsætning til, når Skat inddriver andre typer gæld, skal det nemlig ikke vurderes, hvordan familiens samlede økonomi ser ud. Med børnepenge kan Skat således inddrive hele beløbet med få dages varsel.

Dybt problematisk

Det er dybt problematisk, mener Majbrit Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening. Ifølge hende vil det blandt andet have voldsomme konsekvenser for de familier på kontanthjælp, der bliver ramt.

- Staten tilbyder en børneydelse for at sikre børns basale behov. De penge kan man ikke bare tage igen. Det går direkte ud over børnene, siger hun.

For de familier, der bliver ramt, kan det betyde, at de ikke har råd til medicin eller vinterstøvler og i værste tilfælde, skal de flytte fra deres bolig, mener Majbrit Berlau.

Ifølge hende har 80 procent af alle kontanthjælpsmodtagere under 40 år gæld, men hun ved ikke, hvor mange der står i gæld til det offentlige.

Mange ramt af kontanthjælpsloft

Kontanthjælpsloftet, der trådte i kraft 1. oktober, har gjort et indhug i mange danske familiers økonomi.

20. oktober mistede en del af dem også deres børnepenge, da Skat begyndte at inddrive gammel gæld til blandt andet betaling af daginstitutioner.

Formand for Rådet for socialt udsatte, Jann Sjursen, mener ikke, at det kun er familierne, der er tabere i Skats system. Han mener, at det langsigtet er en dyr måde at inddrage gæld på for kommunerne.

- Det undergraver familiernes mulighed for at leve et liv med basale ting i forhold til bolig og mad. Problemet ryger direkte tilbage til kommunerne i sidste ende, siger han.

Det er ikke holdbart, lyder det. Formanden frygter, at regeringens gode intentioner om at betale penge til kommunerne ved at inddrive gælden kan få en anden effekt.

- Det kommer tilbage til kommunerne som en boomerang, når de får endnu færre penge til rådighed, siger han.

Skat bør vurdere økonomi

Han mener, at Skat bør vurdere, hvor meget de enkelte familier kan afdrage af deres gæld ud fra deres økonomi. Den holdning deler Majbrit Berlau.

Ifølge Skat fik 20.000 forældre tilbageholdt børnepenge i sidste uge, men det fremgår ikke, hvor mange af dem, der er på kontanthjælp, skriver Avisen.dk.