Politik

Forsvarschef stopper: Jeg er klar til et karriereskifte

Afgående forsvarschef vil gerne huskes for at stå i spidsen for at omstille Forsvaret i en brydningstid.

Forsvarschef Peter Bartram skifter næste år posten som militær leder af Forsvaret ud med posten i en bestyrelse for et "større dansk firma".

Det siger han til Ritzau efter meddelelsen om, at han stopper som forsvarschef til januar næste år.

- Jeg har stadig syv år tilbage af mit arbejdsliv. Hvis man skal lave et karriereskifte - og det synes jeg, at man skal - så er det nu, jeg skal gøre det, siger den 55-årige forsvarschef.

Peter Bartram, der har været forsvarschef siden 2012, siger, at han har arbejdet med planen om et karriereskifte gennem halvandet år.

- Jeg vil gerne arbejde med strategisk ledelse i en bestyrelse, og det har jeg nu fået mulighed for, da et større dansk firma har tilbudt, at jeg træder ind i dets bestyrelse, forklarer han.

Han ønsker ikke at oplyse om, hvilken virksomhed der er tale om, men det er ikke inden for forsvarsindustrien.

Historiske besparelser og nye opgaver

Peter Bartram har stået i spidsen for Forsvaret i en periode, der både har budt på store besparelser på forsvarsbudgettet og nye opgaver.

- Vi har skullet håndtere nogle historisk store besparelser, samtidig med at vi har påtaget os nye opgaver, der har været rettet mod øst og mod IS (Islamisk Stat, red.).

- Politikerne har pålagt os, at vi skal kunne indsættes inden for det, man kalder det fulde konfliktspektrum. Den transformation har jeg været med til at sætte i gang, siger han.

At det har været en vanskelig opgave at omstille Forsvaret i en tid med knappe ressourcer, lægger han ikke skjul på.

- Det har været lidt et humlebi-projekt. Vi vidste ikke, vi kunne, men gjorde det alligevel, siger Peter Bartram.

Nye udfordringer

Men det hele er ikke rosenrødt, og der venter arvtageren store udfordringer:

- Der er stadig udfordringer med dele af vores materiel og et meget højt aktivitetsniveau ved de fleste enheder.

- Det kræver fortsat fokus, aktiv ledelse og ikke mindst en professionel håndtering, idérigdom og tilpasning ude i de spidse ender, siger Peter Bartram.

Han er blevet beskyldt for at knægte de ansattes ytringsfrihed ved at indskærpe, at de taler pænt om Forsvaret på sociale medier.

- Mit mål var at skabe en bedre debattone, men det er så blevet udlagt som et forsøg på at undertrykke ytringsfrihed, siger Peter Bartram.

Han erkender dog, at han "fik sagt nogle ting, jeg ikke burde have sagt".

Sagen førte til kritik fra Folketingets ombudsmand, men kritikken har ifølge Peter Bartram ikke haft betydning for beslutningen om et karriereskifte.

Forsvarsminister Peter Christensen (V) har meddelt, at han nu vil finde en ny forsvarschef, der kan tiltræde 10. januar 2017.