Politik

Alternativet vil hæve benzinprisen

Bilparken skal være grønnere - og det bliver den med højere benzinpriser og billigere el-biler. Københavneri, svarer Venstre.

For hver liter benzin, danskerne tanker på bilen, havner der i dag 4,61 kroner i statskassen. Det er ikke nok, hvis danskerne skal køre grønnere, mener Alternativet.

I partiets forslag til en finanslov for 2017, der lanceres tirsdag, foreslår partiet at hæve afgifterne på benzin til 6 kroner pr. liter. Det vil – når man tager højde for et følgende lavere forbrug – give 1,6 milliarder kroner ekstra i statskassen om året, har partiet beregnet.

En højere benzinafgift er nødvendig for at styrke den grønne bundlinje, mener partiet.

- På sigt vil vi gerne udfase benzinbiler, og så vil sørge for at vi får flere elbiler. Vi vil hurtigere i gang med den grønne omstilling, siger finansordfører Josephine Fock til TV 2.

Forslaget fra Alternativet vil - hvis det bliver gennemført - betyde, at benzinprisen stiger fra de nuværende 10-11 kroner til 12-13 kroner.

Billigere el- og brintbiler

Er I bare ude på at gøre det dyrere at være dansker?

- Jeg synes ikke, du kan sige det på den måde. Hvis du spørger danskerne er de fuldstændig klar over, at vi er nødt til at gøre noget for at få gang i den grønne omstilling. Det her er en måde at gøre det på. Hvis man kigger på benzinpriserne har de jo også været højere for nogle år siden, siger Josephine Fock.

I stedet for at køre i benzindrevne biler, lægger Alternativet op til at flere skal have en el- eller brintbil. Derfor vil partiet fjerne registreringsafgiften for el- og brintbiler. Det vil koste 650 millioner kroner om året. Derudover vil partiet bruge 100 millioner kroner frem mod 2020 på forsøg med roadpricing.

V: Det går ud for landdistrikterne

I regeringspartiet Venstre er man ikke begejstret for Alternatrivets forslag om at hæve benzinpriserne.

- Det er noget københavneri, for det vil jo særligt ramme i landdistrikterne, hvor man har behov for at have en bil og ikke bare kan bruge en elbil. Vi synes, det er vigtigt at man også er mobil i landdistrikterne, og har mulighed for at køre til arbejde, siger skatteordfører Louise Schack Elholm til TV 2.

Socialdemokraterne ønsker ikke at kommentere på dette ene element af Alternativets finanslovsudspil med henvisning til, at partiet kommenterer på det samlede udspil, når det er fremlagt.