Politik

EU kan ikke få DF's regnskab til at passe

EU's finanskontor når ikke frem til samme beløb som Dansk Folkeparti. Der er blot nogle tal, der ikke kan bekræftes, siger Anders Vistisen.

Siden fredag har Europa-Parlamentets finanskontor DG Finans haft gang i regnemaskinerne.

Med udgangspunkt i listen over aktiviteter, som Dansk Folkeparti har fået tilskud til fra det europæiske politiske parti MELD og partiets fond FELD, har embedsmændene forsøgt at nå frem til beløbet 955.210 kroner.

Det er nemlig det beløb, Dansk Folkeparti har fået i tilskud fra 2012 til 2015 – og som partiet gerne vil betale tilbage. Men bestræbelserne har ikke båret frugt, oplyser Europa-Parlamentets talskvinde Marjory van den Broeke til TV 2.

Se de poster, Dansk Folkeparti vil betale pengene tilbage for her.

Kan skyldes udsving i valutakurser

Mandag meldte hun ud, at parlamentet har en "seriøs mistanke om svindel grundet modstridende udtalelser" fra partiet - og afviste i første omgang at lade partiet betale pengene tilbage. 

Den afvisning står ved magt efter endnu et møde torsdag. Ifølge talskvinden kan DG Finans ikke få aktiviteterne til at summe op til 955.210 kroner. Det kan skyldes udsving i valutakurser, men summa summarum er altså, at man ikke kan få Dansk Folkepartis regnskab til at stemme.  

Talskvinde Marjory van den Broeke oplyser til TV 2, at der ikke er aftalt nye møder med Dansk Folkeparti. Partiet må altså afvente at EU’s antisvindel-enhed OLAF afslutter sin undersøgelse af sagen - og først derefter betale beløbet tilbage. 

Vistisen: Vi betaler senere

Gruppeformand for Dansk Folkeparti, Anders Vistisen, er ikke enig i, at Europa-Parlamentet ikke anerkendte beregningerne. 

- Jeg og de tre embedsmænd fra DG Finans, jeg mødtes med i dag, var helt enige om, at der ikke kan konstateres fejl i den måde, vi har beregnet det på – men ud fra de informationer, de havde til rådighed har de ikke kunnet bekræfte alle tallene. Derfor blev vi enige om at lægges vores beregning til grund. Vi reserverer det beløb indtil OLAF’s undersøgelse er færdig, siger han til TV 2.

Så det er rigtigt, at I ikke kommer til at betale tilbage her og nu?

- Europa-Parlamentet har sagt, at man ikke rent praktisk kan modtage pengene, før OLAF er færdig med sin undersøgelse. Derfor er vi enige om, at vi sætter pengene ind på en særlig konto, og når de kan modtage beløbet, står det så til rådighed for dem, siger Anders Vistisen.

EU-støtte til MELD og FELD

 1. Webabonnement

  Der er blandt andet blevet plads til et webabonnement til Børsen. Det har kostet EU 4.000 kr.

 2. Facebook-annoncering

  I slutningen af 2012 og begyndelsen af 2013 brugte MELD 14.475 kr. på annoncering på Facebook.

 3. Julekort

  Desuden brugte FELD i november 2013 mere end 31.000 kr., der er bogført som ”Julekort fra Morten Messerschmidt til uddeling.”

  Her kan du se Morten Messerschmidt fortælle om julekortene. Videoen er fra december 2013.

 4. Middage, drinks og underholdning

  I den bogførte periode fra 2012 til 2015 har de to fonde udgifter for 48.327,98 kroner til middage, drinks og underholdning.

 5. Medietræning

  I december 2014 brugte MELD 87.939 kroner på medietræning foretaget i København.

 6. Sommergruppemøde 2014

  Nogle af de helt store udgiftsposter i regnskaberne er EU’s støtte til EU-aktiviteter på Dansk Folkepartis sommergruppemøder. Det er siden kommet frem, at den dagsorden som EU har indvilliget i at støtte, ikke er den, der er blevet fulgt til møderne. I 2015 støttede EU med 98.176 kroner.

 7. Sommergruppemøde 2015

  Også i 2014 var der EU-aktiviteter på Dansk Folkepartis program for sommergruppemødet, som aldrig blev afholdt. For det skal Dansk Folkeparti betale 102.000 kr. kroner tilbage.