Politik

Børnefattigdom skaber ikke rigdom

Nu står det sort på hvidt, at over 43.000 børn rammes af kontanthjælpsloftet. Så kære regering, drop nu jeres respektløse arrogance over for de danskere, der rammes af det asociale loft.

Jeg er oprigtigt trist over de tusindvis af danskere, der rammes af regeringens helt urimelige kontanthjælpsloft. Der sidder nu danskere rundt om i Danmark, som er utrygge, fordi de ikke kan betale deres husleje og derfor risikerer, at de sammen med deres familie bliver sat fra hus og hjem.

I lang tid har effekterne af kontanthjælpsloftet været ukendt. Der har været mange gætterier. Men nu står det sort på hvidt. Mere end 43.000 børn rammes nu af kontanthjælpsloftet – og loftet vil dermed skubbe tusindvis af børn ud i fattigdom.

Det er for alvor på tide, at regeringen pakker sin arrogante attitude sammen og får droppet det asociale kontanthjælpsloft. Det her gør ikke kun stor skade lige nu, men kommer også til at have voldsomme konsekvenser for de fremtidige generationer. For fattigdom bider sig fast.

Vi kan ikke være bekendt, at der i dag er forældre, som i den grad skal gruble over at vende enhver krone og øre for at give deres børn tøj på kroppen, mad på bordet og tag over hovedet.

Børn bliver ensomme og skubbes ud af fællesskabet, hvis forældrene ikke har penge til at sende dem til børnefødselsdag, melde dem til den lokale fodboldklub eller sende dem på lejrskole med legekammeraterne fra skolen. Og børnene kan mærke bekymringen hos deres forældre.

Billige boligere hænger ikke på træerne

Jeg er mildest talt rasende over, at regeringens svar til det her er, at så kan man ”bare” finde sig en billigere bolig, hvis økonomien ikke kan hænge sammen. Men nu er det jo lige sådan, at billige boliger desværre ikke hænger på træerne. 

Jeg ved heller ikke, om det er gået op for regeringen, det ikke kun er boligen, der skiftes ud, når en familie gentagne gange er tvunget til at flytte. Det er også barnets skole, venner og netværk. Det er altså en kæmpe omvæltning for et lille barn at få rødderne hævet op af jorden og blive plantet et andet sted.

En virkelig vigtig pointe at huske i de her dage er, at vi alle kan ende i den situation. Vi kan alle miste vores arbejde, blive syge eller ramt af en personlig sorg af den ene eller anden art.

Samfundet bliver altså ikke rigere af, at både børn og voksne med fuldt overlæg sættes helt ud af fællesskabet ved at ”få strammet bardunerne” så meget, at man ikke kan få dagligdagen til at hænge sammen.

Nej, et rigt samfund er et samfund, hvor fællesskabet og samfundet står klar til at hjælpe os, give os et skulderklap og en vej videre. Hvor vi sikrer trygge rammer for alle børn i Danmark. Hvor vi tør investere i hinanden og vores fælles velfærd. Ikke hvor man blot bliver ved med at sparke nedad og skubber både børn og voksne ud i fattigdom – for så at gøre de rige endnu rigere.