Politik

Redegørelse: MRSA-anbefaling forsvandt hos Gjerskov

Ny redegørelse viser, at DTUs råd kom videre til skiftende fødevareministre. En af dem har sågar ændret i anbefalingerne. Styrelse frikendes.

Skiftende fødevareministre har haft adgang til den videnskabelige rådgivning, som DTU har udarbejdet om den resistente MRSA-bakteries spredning i danske husdyrbesætninger. Der er derfor ikke grundlag for at kritisere Fødevarestyrelsen. 

Sådan lyder konklusionen fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), som onsdag har oversendt en redegørelse om sagen til Folketinget. Det erfarer TV 2.

Esben Lunde Larsen bestilte redegørelsen efter DR-dokumentaren ’Den dag penicillinen ikke virker’, som blev sendt i september. Ifølge dokumentaren blev den rådgivning, som en af verdens førende forskere på området, professor Frank Aarestrup, DTU, har leveret, udeladt i Fødevarestyrelsens endelige notater til politikerne.

Den kritik er ifølge redegørelsen ikke korrekt. Det har været politiske valg, hvorvidt man har fulgt anbefalingerne – men de er alle blevet videreformidlet til ministeriet.

Ministeriet redigerede i anbefaling

Som fødevareminister fulgte Mette Gjerskov (S) ikke blindt de anbefalinger fra eksperterne om MRSA, der havnede på hendes bord. 

Ministeriet modtog DTU’s anbefalinger om at sætte ind over for den såkaldte avlstop. Det er de 26 besætninger, der danner grundlaget for Danmarks i alt 30 millioner svin.

I anbefalingerne beskriver DTU, at der ”bør bruges en top-down approach med fokus på avlsbesætninger for at minimere og begrænse spredningen af MRSA så meget som muligt”.

Men i den redegørelse, som Mette Gjerskov i juni 2012 oversendte til Folketinget, havde hendes departemenet redigeret den formulering ud.

Her står der i stedet. at ”det er vigtigt, at der kan demonstreres en cost-effektivitet inden igangsættelse”, og at det må ”drøftes både med forskere, der har erfaring og viden med sygdomsbekæmpelse i svinebesætninger, og med svineerhvervet”.  

På trods af, at forskerne altså allerede havde anvist, hvordan man burde gøre. Folketinget har dermed ikke haft adgang til de oprindelige anbefalinger fra forskerne.

Lunde Larsen: Jeg rejser ingen anklager

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) ville ikke sige, at det er Mette Gjerskovs skyld, at informationerne ikke er givet videre til Folketinget.

- Jeg konstaterer meget nøgternt på baggrund af den information, jeg har fået, at der er videregivet information fra DTU via Fødevarestyrelsen til den daværende minister. Jeg rejser ingen anklager, men konstaterer, at der er videregivet informationer fra DTU, siger Esben Lunde Larsen til TV 2 med henvisning til anklagerne i DR-dokumentaren. 

- Den daværende minister må selv gøre rede for hvordan hun har handlet på baggrund af de informationer, tilføjer Esben Lunde Larsen. 

Landbrug & Fødevarer også gransket

Mette Gjerskovs efterfølger på posten, Dan Jørgensen (S), besluttede i 2014 at screene avlstoppen for MRSA-forekomst, og han nedsætter en ekspertgruppe, men heller ikke her kom man helt til bunds i det. TV 2 erfarer, at ekspertgruppen, der tidligere forholdt sig til spørgsmålet nu skal genindkaldes.

I redegørelsen er også interesseorganisationen Landbrug & Fødevarers rolle blevet gransket. Efter ønske fra organisationen blev avls- og opformeringsbesætninger undtaget fra en screening i 2011, fordi man i Fødevarestyrelsen ikke mente, at besætningstypen havde nogen betydning for screeningen. Der var altså en god faglig grund – og ikke tale om, at man blindt fulgte Landbrug & Fødevarers ønske, fremgår det af rapporten.

Esben Lunde Larsen agter ikke at foretage sig mere i sagen, skriver han i en pressemeddelelse. 

TV 2 forsøger at få en kommentar fra tidligere fødevareminister Mette Gjerskov.