Politik

Funding: Gjerskovs forklaring holder ikke i byretten

Ansvaret for MRSA-rapport var Mette Gjerskovs - uanset hvad hun vidste og ikke vidste, siger TV 2s politiske analytiker Thomas Funding.

- Ingen kan være i tvivl om, at jeg ikke har bedt om at få fjernet de her centrale oplysninger i rapporten. Det har jeg ikke.

Tidligere fødevareminister Mette Gjerskov (S) fastholder over for TV 2, at hun ikke har ændret i en rapport fra DTU, hvor eksperterne anbefaler at bruge en såkaldt ”top-down approach” for at minimere og begrænse spredningen af MRSA så meget som muligt.  

- Jeg påtager mig selvfølgelig ansvaret, men en redegørelse skal jo være rigtig. Jeg er nødt til at melde hus forbi og sige, at det ikke var mig, der fjernede noget i den rapport, siger hun til TV 2.

Uanset om det er hende, der har bedt embedsmændene om at redigere det ud eller om de har gjort det på egen hånd, så er det i sidste ende hendes ansvar som minister.

Thomas Funding, politisk analytiker, TV 2

- Besynderligt

Og det er en besynderlig forklaring, siger TV 2s politiske analytiker Thomas Funding.

- Mette Gjerskovs forklaring holder simpelthen ikke i byretten. For uanset om det er hende, der har bedt embedsmændene om at redigere det ud eller om de har gjort det på egen hånd, så er det i sidste ende hendes ansvar som minister.

Han har svært ved at se, hvilke motiver embedsmændene – der er forpligtet til loyalt at tjene en hvilken som helst minister – skulle have til at handle på egen hånd.

- En embedsmand, der ikke bare ignorerer sin minister, men siger noget helt andet end ministeren, læner sig op af en fyring, bemærker han.

Løsning var kendt - men rapport tegner et andet billede

Ifølge Thomas Funding er det også bemærkelsesværdigt, at det netop var den ”top-down approach”, som forskerne havde anbefalet, der røg ud i den redegørelse, som Folketinget fik.

- Det virker underligt, at en anbefaling, der er så vidtgående, og som må man antage vil være ret dyr, bliver redigeret ud og at ministeren ikke opdager det i det videre forløb. Det ville have vakt meget opmærksomhed, hvis ministeriet var kommet med det forslag, siger han.

Når man læser den rapport, som Mette Gjerskov sendte til Folketinget, får man indtryk af, at man ikke kender løsningen. Det hedder, at ”det må drøftes både med forskere, der har erfaring og viden med sygdomsbekæmpelse i svinebesætninger, og med svineerhvervet”. Selv om løsningen var kendt – nemlig den top-down-tilgang, som DTU-forskerne foreslog.

- Det er med til at forstærke mystikken om hvad der egentlig er foregået, siger Thomas Funding.

Kan have ført til flere smittede

Da redegørelsen kom, spredtes MRSA-bakterierne voldsomt i danske svinebesætninger. Derfor kan sagen have haft konsekvenser for svinebesætningernes – og danskernes – sundhed.

- Når man i Folketinget blev forholdt de her oplysninger, kunne man ikke gribe ind. Det kan have betydet, at flere besætninger og mennesker har fået sygdommen, bemærker Thomas Funding.

Hvis Mette Gjerskov havde været minister i sag, havde sagen været en skandale af den større slags.  

- Ministre er før blevet fældet for mindre sager end den her. Er der noget, Mette Gjerskov kan glæde sig over her er det, at hun ikke er minister længere, slutter Thomas Funding.

Se hele interviewet med Mette Gjerskov her:

Tidligere fødevareminister vidste ikke, at der blev ændret i rapport om MRSA, siger hun.