Politik

Vred Pia K. om Messerschmidt: En kreativ sjæl, der ikke har styr på det økonomiske

Det er selvforskyldt, at Dansk Folkeparti nu er i krise som følge af afsløringer om partiets brug af EU-midler, mener den tidligere formand.

- Jeg har været hele følelsesregistret igennem: Jeg har været skuffet, vred og ked af det.

Sådan siger Pia Kjærsgaard, der nu for første gang udtaler sig om det, der er blevet kaldt den værste krise nogensinde for det parti, som hun selv var med til at stifte og i mange år var formand for.

Mens Pia Kjærsgaard i efterårsferien var rejst sydpå, indtog hendes partifæller i sidste uge en hovedrolle i de danske medier. Afsløring efter afsløring af partiets omgang med EU-midler har ført til, at partiet betaler knap en million kroner tilbage til EU, at anti-svindel-enheden Olaf har indledt en efterforskning og at partiets EU-stemmesluger Morten Messerschmidt er blevet smidt ud af partiets ledelse.

- Man skal, når man som jeg har startet et parti, være klar på, at der indimellem kan være bølgeskvulp og som nu en tsunami. Og det er jo det, Dansk Folkeparti har været ude for. Det mest irriterende er, at det har været vores egen skyld. Hvis vælgerne vælger os fra på grund af det politiske, er det som det er. Men når det er sjusk og rod og slendrian, er det så træls, at det næsten ikke er til at bære, siger Pia Kjærsgaard, der overdrog posten som partiformand til Kristian Thulesen Dahl i 2012, og i dag er formand for Folketinget.

Nytter ikke at være ynkelig

Hun vil ikke pege på, hvem der ifølge hende har hovedansvaret for, at partiet i dag er kastet ud i en krise, der også ser ud til at smitte af på vælgernes opbakning til partiet.

- Jeg skal ikke være dommer i forhold til det her. Det kan ikke nytte noget at være ynkelig. Man er bare nødt til at komme i gang med det benhårde politiske arbejde. Der er hårdt brug for Dansk Folkeparti, og det bliver noget skjult i øjeblikket.

Pia Kjærsgaard fremhæver dog selv Morten Messerschmidt, tidligere gruppeformand for partiets gruppeformand i Europa-Parlamentet og formand for det skandaleramte europæiske parti MELD, hvorigennem de omtalte EU-støttekroner til Dansk Folkeparti er strømmet.

- Jeg må sige, at Morten Messerschmidt - en kreativ sjæl som ham, har ikke rigtigt styr på det økonomiske. Det ser man ofte. De to ting følges mange gange ad. Men jeg vil fortsat bakke op om at Morten Messerschmidt er en super dygtig politiker, og jeg ser ham gerne tilbage i Dansk Folkeparti, når det her er faldet til ro. Men det har været noget møg, siger hun.

Du kan få et overblik over sagen her:

Sagerne om Meld, Feld, Karlsson og Messerschmidt

  1. 2012

    1. Meld blev grundlagt

      Meld bliver grundlagt, delvist finansieret af EU. 

      Meld er en forkortelse for Movement for a Europe of Liberties and Democracy. Det var en politisk, europæisk alliance.

      Organisationen samlede de euroskeptiske partier fra EU's medlemslande og politikere fra hele EU i ét fælles parti - herunder Dansk Folkeparti.

    2. Feld blev grundlagt

      Feld bliver grundlagt umiddelbart efter Meld.

      Feld var en politisk fond, der var tilknyttet Meld. Fonden havde til opgave at observere, analysere og bidrage til den europæiske, politiske debat.

      Feld står for Foundation for a Europa of Liberties and Democracy.

    3. Morten Messerschmidt i ledelsen

      Morten Messerschmidt bliver en del af ledelsen i Meld.

  2. 2014

    1. Morten Messerschmidt får stort valg

      Dansk Folkeparti får et historisk godt valgresultat til europaparlamentsvalget og bliver Danmarks største parti.

      Valget er i særlig grad en personlig succes for Morten Messerschmidt, der slår Poul Nyrup Rasmussens rekord for flest personlige stemmer ved et EP-valg. Han bliver formand for en fire mand stor DF-gruppe i parlamentet.

    2. Rikke Karlsson bliver indskrevet i Melds bestyrelse

      Rikke Karlsson og Jørn Dohrmann, der begge er blandt de fire medlemmer af DF i parlamentet, bliver indskrevet som medlemmer af bestyrelsen i Meld og Feld.

      De var ikke til stede ved generalforsamlingen, men havde ifølge Morten Messerschmidt givet mundtligt tilsagn om, at de ønskede at være med. Dokumenterne er underskrevet af ham.

  3. 2015

    1. Rikke Karlsson melder sig ud af DF

      Rikke Karlsson har i løbet af 2015 flere gange bedt om indsigt i, hvad Meld og Feld bruger sine penge på.

      Det har hun gjort hos Morten Messerschmidt, som er en ledende figur i både partiet og fonden. 

      Ifølge Rikke Karlsson nægter han hende imidlertid indsigt, og det får hende til at melde sig ud af Dansk Folkeparti og blive løsgænger i Europa-Parlamentet.

      Messerschmidt svarede, at der ikke var nogen grund til bekymring og sagde om sin tidligere partifælle til Berlingske:

      - Det virker på mig mest af alt som om, hun er en lidt forvirret pige, der kommer fra Rebild til Bruxelles og ikke kan overskue, hvad der sker omkring hende.

    2. Meld og Feld lukker

      Meld og Feld blev lukket ved udgangen af 2015.

  4. 2016

    1. DF skal betale misbrugte midler tilbage

      Den politiske ledelse i europaparlamentet, præsidiet, afgør, at Dansk Folkeparti skal betale 2,9 millioner kroner tilbage.

      Det skyldes, at penge fra Meld og Feld ifølge præsidiet er blevet brugt til at føre valgkamp i Danmark, mens Morten Messerschmidt har været en ledende figur.

      Partiet har siden betalt 1,6 millioner kroner tilbage, men nægter at betale de sidste 1,3 millioner kroner.

    2. Rikke Karlsson politianmelder Messerschmidt

      Rikke Karlsson anmelder Morten Messerschmidt for identitetstyveri.

      Hun anklager ham for at have misbrugt hendes identitet, da han meldte hende ind i Meld og Feld uden hendes vidende.

      I samme forbindelse siger Jørn Dohrmann også, at han ikke vidste, at han var medlem af bestyrelsen. Han er dog ikke en del af politianmeldelsen.

    3. Messerschmidt trækker sig som DF-formand

      Morten Messerschmidt erkender, at han har begået fejl i processen med Meld og Feld og trækker sig derfor som leder af Dansk Folkepartis nu tre mand store gruppe i Europa-Parlamentet.

      Han fastholder dog, at både Karlsson og Dohrmann havde givet ham mundtligt tilsagn, men han erkender at have fejlet med dokumentationen.

    4. Rikke Karlsson fastholder sag

      Morten Messerschmidts tilbagetræden som DF-formand og erkendelse af visse fejl får ikke Rikke Karlsson til at trække sin politianmeldelse tilbage.

      Hun understreger, at det er et DF-anliggende og ikke direkte relateret til hendes sag.

    5. Vistisen bliver ny gruppeformand

      Anders Vistisen overtager posten som gruppeformand og bebuder, at der skal strammes op på procedurerne i partiet.

       

    6. EU-støtte brugt til DFs sommergruppemøder

      Over to år - i 2014 og 2015 - har Dansk Folkeparti brugt 200.000 kroner, partiet har fået i EU-støtte til at finansiere partiets sommergruppemøder, fortæller DR og Ekstra Bladet. Eksperter vurderer, at det er ulovligt. Dansk Folkepartis gruppeformand Anders Vistisen erklærer sig parat til at betale beløbet tilbage, hvis pengene er brugt ulovligt. 

    7. Første politiker afhøres

      EU’s antisvindelenhed Olaf påbegynder afhøringerne af personer i sagen om Melds mulige misbrug af EU-midler. Jørn Dohrmann fra Dansk Folkeparti afhøres som den første i sagen, skriver DR.

    8. DF betaler 200.000 kroner tilbage

      Dansk Folkeparti betaler 200.000 kroner tilbage, som partiet fik fra den europæiske gruppe Meld. Det oplyser partiformand Kristian Thulesen Dahl i sit ugebrev.

    9. Morten Messerschmidt smides ud af DFs ledelse

      Partiformand Kristian Thulesen Dahl siger til DR's TV Avisen, at partiet har besluttet at smide Morten Messerschmidt ud af partiets centrale organ, koordinationsudvalget. Det tæller foruden Thuelsen Dahl også næstformand Søren Espersen, gruppeformand Peter Skaarup, pressechef Søren Søndergaard og indtil i dag Morten Messerschmidt.