LA: DF kan glemme alt om grænsekontrol, medmindre...

Umiddelbart har grænsekontrol og skattelettelser ikke meget med hinanden at gøre. Men i efterårets politiske forhandlinger hænger de sammen, siger LA.

Noget for noget.

Hvis Dansk Folkeparti skal have deres ønske om en længerevarende – allerhelst permanent – grænsekontrol opfyldt, skal de være klar til at give sig i det politiske slagsmål om topskatten.

Sådan lyder den klare besked fra Liberal Alliance, efter endnu et forhandlingsmøde om den såkaldte 2025-plan mandag.

- Det handler dybest set om, at i de her forhandlinger om en samlet pakke skal man imødekomme hinanden på det, som er vores røde linjer hver især. Vi forstår, at Dansk Folkeparti er optaget af spørgsmålet om grænsekontrol. Og jeg tror ikke, der findes en kat i kongeriget, som er i tvivl om, at vi er optaget af topskattelettelser, siger Liberal Alliances udlændingeordfører Christina Egelund og fortsætter:

- Hvis vi skal være imødekommende overfor det Dansk Folkeparti drømmer om, så skal de selvfølgelig også være det den anden vej rundt.

DF: Kom ned fra træet

Der er lagt op til særdeles højspændte forhandlinger dette efterår. På forhånd har Liberal Alliances formand Anders Samuelsen gjort det klart, at han vil vælte regeringen, hvis ikke en aftale indeholder en topskattelettelse på minimum fem procentpoint.

Omvendt har Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl slået fast, at han under ingen omstændigheder vil imødekomme dét krav. Og efter forhandlingsmødet fredag opfordrede partiets udlændingeordfører, Martin Henriksen, da også endnu engang Liberal Alliance til at opgive deres ultimative krav:

Martin Henriksen (DF) afviser, at partiet vil være med til at sænke topskatten med fem procentpoint - selvom de skulle få andre politiske indrømmelser.

- Vores position er uændret. Det ultimative krav, som Liberal Alliance har lagt på bordet, skal de gå bort fra. De skal simpelthen kravle ned fra træet. Og problemet er selvfølgelig, at hvis man kravler meget højt op i træet, kan det gøre ondt at falde ned. Vi går ind til forhandlingerne med den politik, vi har. Og så er vi selvfølgelig indstillet på at indgå et kompromis. Men det der med at komme med ultimative krav, er altså en skidt måde at forhandle på, siger Martin Henriksen.