Politik

Facebook blokerer Elbæk efter deling af nøgenbilleder: - Det er grotesk

- Det er problematisk, at et privat firma kan diktere, hvad der må kommunikeres, siger Alternativets leder, der mandag blev blokeret.

Alternativets politiske leder Uffe Elbæk er en af de mest aktive danske politikere på Facebook.

Men mandag formiddag havde han pludselig ikke mulighed for at blande sig i debatter og skrive opslag til sine knap 50.000 følgere på det sociale medie.

Han var nemlig blevet blokeret. 

Årsag: At Elbæk havde forbrudt sig mod Facebooks retningslinjer, der blandt andet forbyder at lægge billeder af nøgne mennesker op.

- Jeg får bare en besked om, at jeg er midlertidigt blokeret, fortæller Uffe Elbæk og fortsætter:

- Jeg har delt nogle billeder fra Kulturnatten på Christiansborg, hvor Alternativet havde et kunstnerisk indslag, hvor der indgik to nøgne mennesker, der var dækket af ler. Det delte jeg sammen med det ikoniske billede af en nøgen kvinde, der går igennem den gamle børs. Jeg synes, det var nogle fantastiske billeder, fordi de handler om nøgenhed og magt.

Billederne er desuden blevet fjernet fra Facebook, men de er stadig at finde på Alternativet-politikerens Twitterprofil:

Uffe Elbæk både ærgrer sig og er stærkt kritisk overfor Facebooks beslutning:

- Langt hen af vejen er det jo igennem Facebook, at vi kommunikerer med vores vælgere og borgerne i Danmark. Og det er altså problematisk, at et privat firma kan diktere, hvad der må kommunikeres, og hvad der ikke må. Det handler om ytringsfrihed og om et amerikansk moral-kodeks, der bliver lagt ned over os.

Ser du sådan på det, at det er din ytringsfrihed, der bliver knægtet?

- Ja. De kan selvfølgelig sige, at jeg så bare kan lade være med at bruge dem. Men Facebook er blevet så stort, at de nærmest har monopol. Når man har en monopollignende situation, burde man på EU-niveau finde ud af at gå sammen og slå fast, hvad vi egentlig kan acceptere. Og det er jo helt grotesk, at man kan pille historiske billeder og kunstneriske billeder ned på grund af en amerikansk puritansk moral, siger Elbæk.

Forbød verdensberømt Vietnam-billede

Det er langt fra første gang, at Facebooks retningslinjer og censur vækker debat. I september meddelte det magtfulde sociale medie, at et ikonisk billede fra Vietnam-krigen var i strid med Facebooks fællesskabsregler.

Som følge af massiv kritik besluttede Facebook dog efterfølgende, at det pågældende verdensberømte foto godt kunne tillades.

Også den danske forfatter Peter Øvig Knudsen har langet hårdt ud efter det sociale medie, som har fjernet nøgenbilleder af danske hippier. Billeder, som var en del af Peter Øvig Knudsens bøger om den danske hippie-bevægelse.

Venstre vil rejse sagen i EU

Venstres medlem af Europa-Parlamentet, Morten Løkkegaard, meddeler (på Facebook, naturligvis), at sagen er "et grotesk eksempel på Facebooks vilkårlige censur". Han vil nu gå videre med sagen i EU-systemet, skriver han: 

Elbæk har fået adgang igen

Efter at TV 2 havde udgivet denne artikel mandag eftermiddag, er Uffe Elbæks blokering imidlertid blevet ophævet, og Alternativet-politikeren kan nu igen tilgå sin Facebook-profil. Han forklarer til TV 2, at han ikke har fået nogen forklaring fra Facebook på hvorfor blokeringen nu er blevet ophævet.

TV 2 forsøger at få en kommentar fra Facebook.