Politik

Støjberg om radikalisering på asylcentre: Der er alvorlige sager iblandt

50 gange på et år har asylcentre sendt indberetninger om mistanke om radikalisering. Nogle af sagerne er alvorlige, bekræfter integrationsministeren.

Der er alvorlige sager blandt de 50 indberetninger om mistanke om radikaliserede asylansøgere, som landets asylcentre har sendt til Udlændingestyrelsen inden for det seneste år. 

Fakta om de 50 indberetninger

TV 2 har søgt aktindsigt i samtlige indberetninger vedrørende mistanke om radikalisering, som landets asylcentre har sendt til Udlændingestyrelsen i perioden 17. november 2015 til 14. september 2016.

Her kan du se nogle fakta fra indsigten:

  • 50 gange har asylcentrene indberettet en mistanke
  • Mindst 10 af bekymringerne drejer sig om børn
  • 3 indberetninger omhandler trusler om terror
  • 11 indberetninger drejer sig om trusler mod beboere og personale
  • 9 centre er beboere utrygge, fordi andre beboere kontrollerer, hvorvidt de er "gode muslimer"

Det bekræfter udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) over for TV 2, som har fået aktindsigt i antallet af indberetninger.

Ministeren kan ikke kommentere på, om indberetningerne har ført til konkrete tiltag over for enkelte personer. 

- Men jeg kan sige, at der har været ganske alvorlige sager imellem, bekræfter Inger Støjberg.

Ubegribelig 'tak' til Danmark

I 2015 forlangte hun, at asylcentrene selv skulle indberette, når medarbejdere havde mistanke om, at beboere kunne være radikaliserede, og i april i år udsendte Udlændingestyrelsen en manual til centrene om, hvordan de skulle gøre. 

Centrenes indberettelser rummer alt fra voksne, der sympatiserer med terrororganisationen Islamisk Stat til voldelige børn, der klæder sig ud som IS-krigere, viser aktindsigten. 

Inger Støjberg understreger, at der er fuldstændig nultolerance over for radikaliseret adfærd.

- Jeg har svært ved at forstå, at man kommer hertil og 'takker' Danmark på den her måde. De mennesker, der søger asyl i Danmark, skal forestille at være på flugt fra krig og ufred, siger hun og uddyber:

- Hvis man så i virkeligheden er radikaliseret og også flirter med tanken om at bruge radikaliseringen til eksempelvis terror - så er det meget svært at forstå.

Politiet vurderer sagerne

Ministeren forklarer, at det for medarbejderne på landets asylcentre kan være svært at regne ud, hvornår der er tale om radikaliseret adfærd. Derfor er forventningen klar - alt skal indberettes. 

- Det kan være svært selv at vurdere, om det er noget, man skal være meget eller lidt bekymret for. Forventningen er, at hver eneste gang, man har bare mistanken og hver eneste gang, man bare hører eller ser noget, skal det indberettes, og så bliver der taget hånd om det, siger Inger Støjberg.

Når asylcentrene indberetter mistanke om radikalisering, overgår sagerne til politiet.

Oppositionen kræver svar

Ifølge Socialdemokratiet bør asylcentrene blive klædt bedre på til at kunne spotte radikalisering. Partiet ønsker også et svar på, hvor hurtigt myndighederne følger op på de indberetninger, der bliver modtaget. 

Retsordfører hos Socialdemokratiet, Trine Bramsen, efterspørger retningslinjer inden for systemet for indberetning af radikalisering på asylcentre.

Adspurgt om, hvor hurtigt processen præcis sker, svarer Inger Støjberg: 

- Sagerne bliver overgivet til politiet så hurtigt, man overhovedet kan gøre det, fordi det her potentielt kan være alvorlige ting.

De 50 indberetninger til Udlændingestyrelsen er sendt fra landets asylcentre i perioden fra 17. november 2015 til 14. september 2016..