Der har været sjusk, erkender DF nu - og betaler al MELD-støtten tilbage.
Dansk Folkeparti betaler 955.210,38 kroner tilbage til Europa-Parlamentet.
Det sker efter at partiet har gennemgået de EU-støttemidler, som partiet har fået fra det europæiske politiske parti MELD. Beløbet svarer til hele den støtte, partiet har fået fra MELD og den tilhørende fond FELD i årene 2012 til 2015.
Det oplyser gruppeformand for Dansk Folkeparti i Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, i en pressemeddelelse.
- Der har været en løsagtig omgang med formalia i MELD og FELD. Det indtryk, der har bredt sig i offentligheden, hvor der er tegnet et billede af rod, sjusk og lemfældig administration har i mit gennemgang vist sig at være et gennemgående problem, siger han.
Han vil nu indstille til Dansk Folkepartis ledelse, at hele beløbet tilbagebetales. Og det vil ledelsen godkende. I en sms til TV 2 skriver Kristian Wederkinck, der er rådgiver for Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, at partiet allerede mandag vil tilbagebetale beløbet.
- Vi burde aldrig have været med i MELD og FELD
Men det er ikke ensbetydende med, at midlerne har været brugt til aktiviteter, de ikke måtte bruges til, understreger Anders Vistisen.
- Jeg vil gerne understrege, at der ikke er tale om, at aktiviteterne nødvendigvis er hverken ulovlige, problematiske eller har formelle mangler. Men at min anbefaling om tilbagebetaling alene bunder i en vurdering af, at det tjener Dansk Folkeparti som helhed bedst at lade sig separere fra disse europæiske organisationer. Som vi principielt og politisk altid har været modstandere af, og som vi følgeligt – i bagklogskabens ulideligt klare lys – aldrig burde have taget del i, siger han.
Det er en angrende gruppeformand for DF i Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, der fredag møder pressen efter at partiet har besluttet at betale en million kroner tilbage til EU.
I alt betaler DF 2,5 millioner tilbage
Hvis partiledelsen godkender Anders Vistisens indstilling, vil Dansk Folkeparti i alt have betalt 2.562.700,41 kroner tilbage til EU.
Tidligere har partiet fortalt, hvilke beløb, man blandt andet vil betale tilbage.
I november sidste år betalte man 120.700 kroner tilbage for en skonnert-tur i forbindelse med kommunalvalget 2013, i juni betalte man 1,6 millioner kroner tilbage. Penge, der var blevet brugt på politiske kampagner i strid med reglerne. Og 17. oktober meddelte Kristian Thulesen Dahl så, at partiet tilbagebetaler cirka 200.000 kroner, der har været brugt på partiets sommergruppemøder i 2014 og 2015 – på trods af, at man havde ansøgt om dem til EU-konferencer.
Af pressemeddelsen fremgår det, at der også er tale om en stribe middage og frokoster, der samlet har kostet 48327,98 kroner, julepjecer fra Morten Messerschmidt til 31.045,27 kroner, en video om retsforbeholdet til 86.069,85 kroner og medietræning for 87.939,80 kroner.
2,5 millioner kroner er et ganske anseeligt beløb for et dansk politisk parti. Til sammenligning brugte Dansk Folkeparti 8,5 millioner kroner på at føre valgkamp i 2011.
EU’s antisvindel-enhed, OLAF, gransker i øjeblikket sagen.
Se listen over de beløb, Dansk Folkeparti betaler tilbage her.
Sagerne om Meld, Feld, Karlsson og Messerschmidt
2012
Meld blev grundlagt
Meld bliver grundlagt, delvist finansieret af EU.
Meld er en forkortelse for Movement for a Europe of Liberties and Democracy. Det var en politisk, europæisk alliance.
Feld var en politisk fond, der var tilknyttet Meld. Fonden havde til opgave at observere, analysere og bidrage til den europæiske, politiske debat.
Feld stĂĄr for Foundation for a Europa of Liberties and Democracy.
Morten Messerschmidt i ledelsen
Morten Messerschmidt bliver en del af ledelsen i Meld.
2014
Morten Messerschmidt fĂĄr stort valg
Dansk Folkeparti får et historisk godt valgresultat til europaparlamentsvalget og bliver Danmarks største parti.
Valget er i særlig grad en personlig succes for Morten Messerschmidt, der slår Poul Nyrup Rasmussens rekord for flest personlige stemmer ved et EP-valg. Han bliver formand for en fire mand stor DF-gruppe i parlamentet.
Rikke Karlsson bliver indskrevet i Melds bestyrelse
Rikke Karlsson og Jørn Dohrmann, der begge er blandt de fire medlemmer af DF i parlamentet, bliver indskrevet som medlemmer af bestyrelsen i Meld og Feld.
De var ikke til stede ved generalforsamlingen, men havde ifølge Morten Messerschmidt givet mundtligt tilsagn om, at de ønskede at være med. Dokumenterne er underskrevet af ham.
2015
Rikke Karlsson melder sig ud af DF
Rikke Karlsson har i løbet af 2015 flere gange bedt om indsigt i, hvad Meld og Feld bruger sine penge på.
Det har hun gjort hos Morten Messerschmidt, som er en ledende figur i bĂĄde partiet og fonden.
Ifølge Rikke Karlsson nægter han hende imidlertid indsigt, og det får hende til at melde sig ud af Dansk Folkeparti og blive løsgænger i Europa-Parlamentet.
Messerschmidt svarede, at der ikke var nogen grund til bekymring og sagde om sin tidligere partifælle til Berlingske:
- Det virker pĂĄ mig mest af alt som om, hun er en lidt forvirret pige, der kommer fra Rebild til Bruxelles og ikke kan overskue, hvad der sker omkring hende.
Meld og Feld lukker
Meld og Feld blev lukket ved udgangen af 2015.
2016
DF skal betale misbrugte midler tilbage
Den politiske ledelse i europaparlamentet, præsidiet, afgør, at Dansk Folkeparti skal betale 2,9 millioner kroner tilbage.
Det skyldes, at penge fra Meld og Feld ifølge præsidiet er blevet brugt til at føre valgkamp i Danmark, mens Morten Messerschmidt har været en ledende figur.
Partiet har siden betalt 1,6 millioner kroner tilbage, men nægter at betale de sidste 1,3 millioner kroner.
Rikke Karlsson politianmelder Messerschmidt
Rikke Karlsson anmelder Morten Messerschmidt for identitetstyveri.
Hun anklager ham for at have misbrugt hendes identitet, da han meldte hende ind i Meld og Feld uden hendes vidende.
I samme forbindelse siger Jørn Dohrmann også, at han ikke vidste, at han var medlem af bestyrelsen. Han er dog ikke en del af politianmeldelsen.
Messerschmidt trækker sig som DF-formand
Morten Messerschmidt erkender, at han har begået fejl i processen med Meld og Feld og trækker sig derfor som leder af Dansk Folkepartis nu tre mand store gruppe i Europa-Parlamentet.
Han fastholder dog, at bĂĄde Karlsson og Dohrmann havde givet ham mundtligt tilsagn, men han erkender at have fejlet med dokumentationen.
Rikke Karlsson fastholder sag
Morten Messerschmidts tilbagetræden som DF-formand og erkendelse af visse fejl får ikke Rikke Karlsson til at trække sin politianmeldelse tilbage.
Hun understreger, at det er et DF-anliggende og ikke direkte relateret til hendes sag.
DF's Kristian Thuelsen Dahl (th) og Peter Skraarup (tv) på partiets sommergruppemøde i Skagen onsdag d. 5. august 2015. Foto: Cathrine Ertmann / Scanpix
Over to år - i 2014 og 2015 - har Dansk Folkeparti brugt 200.000 kroner, partiet har fået i EU-støtte til at finansiere partiets sommergruppemøder, fortæller DR og Ekstra Bladet. Eksperter vurderer, at det er ulovligt. Dansk Folkepartis gruppeformand Anders Vistisen erklærer sig parat til at betale beløbet tilbage, hvis pengene er brugt ulovligt.
Første politiker afhøres
EU’s antisvindelenhed Olaf påbegynder afhøringerne af personer i sagen om Melds mulige misbrug af EU-midler. Jørn Dohrmann fra Dansk Folkeparti afhøres som den første i sagen, skriver DR.
Partiformand Kristian Thulesen Dahl siger til DR's TV Avisen, at partiet har besluttet at smide Morten Messerschmidt ud af partiets centrale organ, koordinationsudvalget. Det tæller foruden Thuelsen Dahl også næstformand Søren Espersen, gruppeformand Peter Skaarup, pressechef Søren Søndergaard og indtil i dag Morten Messerschmidt.