Gruppeformand om EU-sjusk: - Jeg er en angrende synder

- Jeg ville ønske, vi havde opdaget rodet noget før, siger DF’s gruppeformand i Europa-Parlamentet, Anders Vistisen.

- Vi beklager det rod, der har været. Vi undskylder over for danskerne, at vi ikke har haft godt nok styr på det.

Sådan lyder det fredag fra Anders Vistisen, der er gruppeformand for Dansk Folkeparti i Europa-Parlamentet, efter at partiet har meldt ud, at det vil betale 955.210,38 kroner tilbage til Europa-Parlamentet. Penge, man har fået i støtte fra det europæiske parti MELD og partiets fond FELD.

Aktiviteterne, som Dansk Folkeparti har fået penge til, er ikke nødvendigvis i strid med reglerne for hvad der kan gives tilskud til – men partiet står sig bedst ved at betale hele beløbet tilbage.

- Når vi er færdige med det her, skal der ikke stå tvivl om hvorvidt Dansk Folkeparti og Dansk Folkepartis medlemmer af Europa-Parlamentet har haft nogen form for økonomisk vinding – berettiget eller uberettiget ud af de her penge. Vi betaler hver en krone, der er modtaget tilbage, siger Anders Vistisen i et længere interview med TV 2.

- Vi har ikke levet op til egne standarder

I bagklogskabens klare lys fortryder han, at støttekronerne, der i sidste ende kommer fra de europæiske skatteydere, blev brugt på alt fra middage, julepjecer, medietræning og videoproduktion – selv om EU har givet grønt lys til at pengene kan anvendes netop sådan.

- Vi har ikke haft godt nok styr på de her procedurer, vi har ikke fulgt godt nok op, og det har givet en masse fejl, en masse støj – og det har ikke levet op til de hverken moralske eller formelle standarder, vi gerne vil holdes op imod som parti og som folkevalgte, erkender Anders Vistisen.

Hvorfor var det først da medierne er begyndt at grave i de her penge, at I begyndte at undersøge det?

- Det er da heller ikke godt nok. Der er sket svigt fra min side. Der er sket svigt fra hele europaparlamentsgruppens side. Der er ogsĂĄ sket svigt fra Dansk Folkeparti som organisation i forhold til, at vi ikke har haft godt nok styr pĂĄ procedurerne. Jeg kan kun være den første til at beklage, at det skulle frem i medierne, før vi fik taget hĂĄnd om det. Der var ikke noget, jeg hellere ville end, at vi selv havde opdaget de ting allerede sidste ĂĄr.

Jeg er en angrende synder og hĂĄber, at jeg selv kan fĂĄ tilgivelse for noget, jeg mener er utilgiveligt, og som jeg jo selv har tordnet imod

Anders Vistisen (DF), gruppeformand, Europa-Parlamentet

Ansvaret har flere fædre

Ansvaret for miseren kan ifølge Anders Vistisen ikke placeres hos én person.

- Vi har alle sammen grundlæggende et ansvar. Det har de administrationsfolk i MELD, der ikke har givet tilstrækkelig rådgivning, det har Morten Messerschmidt som gruppeformand, det har jeg som kasserer, det har Dansk Folkepartis andre medlemmer af Europa-Parlamentet, fordi de også har været medlem af MELD. Der har selvfølgelig også været et ansvar her på Christiansborg, fordi man har været vidende om, hvad vi har brugt EU-midler til. Men det er EU-gruppen, der skulle have sikret sig, at der var styr på formalia, erkender han.

Nu må vælgerne afgøre det

Anders Vistisen har tidligere sagt, at det er ”utilgiveligt”, hvis man ikke har ordentligt styr på sin omgang med offentlige midler.

- Jeg er en angrende synder og håber, at jeg selv kan få tilgivelse for noget, jeg mener er utilgiveligt, og som jeg jo selv har tordnet imod. Jeg mener, at sløset og urigtig omgang med offentlige midler er utilgiveligt, men jeg håber alligevel, at nogen vil tage imod min undskyldning.

Fremover venter et stort arbejde for Dansk Folkeparti, som skal genopbygge tilliden, erkender han.

- Der er kun det at sige, at vi må arbejde hver eneste dag på at bevise, at vi fremover har styr på tingene, og at vi bruger alle midler på en konservativ og forsigtig måde. Det må i sidste ende være vælgerne, der afgør, om vi har gjort det i tilstrækkelig omfang, siger Anders Vistisen.

Sagerne om Meld, Feld, Karlsson og Messerschmidt

 1. 2012

  1. Meld blev grundlagt

   Meld bliver grundlagt, delvist finansieret af EU. 

   Meld er en forkortelse for Movement for a Europe of Liberties and Democracy. Det var en politisk, europæisk alliance.

   Organisationen samlede de euroskeptiske partier fra EU's medlemslande og politikere fra hele EU i ét fælles parti - herunder Dansk Folkeparti.

  2. Feld blev grundlagt

   Feld bliver grundlagt umiddelbart efter Meld.

   Feld var en politisk fond, der var tilknyttet Meld. Fonden havde til opgave at observere, analysere og bidrage til den europæiske, politiske debat.

   Feld stĂĄr for Foundation for a Europa of Liberties and Democracy.

  3. Morten Messerschmidt i ledelsen

   Morten Messerschmidt bliver en del af ledelsen i Meld.

 2. 2014

  1. Morten Messerschmidt fĂĄr stort valg

   Dansk Folkeparti får et historisk godt valgresultat til europaparlamentsvalget og bliver Danmarks største parti.

   Valget er i særlig grad en personlig succes for Morten Messerschmidt, der slår Poul Nyrup Rasmussens rekord for flest personlige stemmer ved et EP-valg. Han bliver formand for en fire mand stor DF-gruppe i parlamentet.

  2. Rikke Karlsson bliver indskrevet i Melds bestyrelse

   Rikke Karlsson og Jørn Dohrmann, der begge er blandt de fire medlemmer af DF i parlamentet, bliver indskrevet som medlemmer af bestyrelsen i Meld og Feld.

   De var ikke til stede ved generalforsamlingen, men havde ifølge Morten Messerschmidt givet mundtligt tilsagn om, at de ønskede at være med. Dokumenterne er underskrevet af ham.

 3. 2015

  1. Rikke Karlsson melder sig ud af DF

   Rikke Karlsson har i løbet af 2015 flere gange bedt om indsigt i, hvad Meld og Feld bruger sine penge på.

   Det har hun gjort hos Morten Messerschmidt, som er en ledende figur i bĂĄde partiet og fonden. 

   Ifølge Rikke Karlsson nægter han hende imidlertid indsigt, og det fĂĄr hende til at melde sig ud af Dansk Folkeparti og blive løsgænger i Europa-Parlamentet.

   Messerschmidt svarede, at der ikke var nogen grund til bekymring og sagde om sin tidligere partifælle til Berlingske:

   - Det virker pĂĄ mig mest af alt som om, hun er en lidt forvirret pige, der kommer fra Rebild til Bruxelles og ikke kan overskue, hvad der sker omkring hende.

  2. Meld og Feld lukker

   Meld og Feld blev lukket ved udgangen af 2015.

 4. 2016

  1. DF skal betale misbrugte midler tilbage

   Den politiske ledelse i europaparlamentet, præsidiet, afgør, at Dansk Folkeparti skal betale 2,9 millioner kroner tilbage.

   Det skyldes, at penge fra Meld og Feld ifølge præsidiet er blevet brugt til at føre valgkamp i Danmark, mens Morten Messerschmidt har været en ledende figur.

   Partiet har siden betalt 1,6 millioner kroner tilbage, men nægter at betale de sidste 1,3 millioner kroner.

  2. Rikke Karlsson politianmelder Messerschmidt

   Rikke Karlsson anmelder Morten Messerschmidt for identitetstyveri.

   Hun anklager ham for at have misbrugt hendes identitet, da han meldte hende ind i Meld og Feld uden hendes vidende.

   I samme forbindelse siger Jørn Dohrmann også, at han ikke vidste, at han var medlem af bestyrelsen. Han er dog ikke en del af politianmeldelsen.

  3. Messerschmidt trækker sig som DF-formand

   Morten Messerschmidt erkender, at han har begået fejl i processen med Meld og Feld og trækker sig derfor som leder af Dansk Folkepartis nu tre mand store gruppe i Europa-Parlamentet.

   Han fastholder dog, at bĂĄde Karlsson og Dohrmann havde givet ham mundtligt tilsagn, men han erkender at have fejlet med dokumentationen.

  4. Rikke Karlsson fastholder sag

   Morten Messerschmidts tilbagetræden som DF-formand og erkendelse af visse fejl fĂĄr ikke Rikke Karlsson til at trække sin politianmeldelse tilbage.

   Hun understreger, at det er et DF-anliggende og ikke direkte relateret til hendes sag.

  5. Vistisen bliver ny gruppeformand

   Anders Vistisen overtager posten som gruppeformand og bebuder, at der skal strammes op pĂĄ procedurerne i partiet.

    

  6. EU-støtte brugt til DFs sommergruppemøder

   Over to ĂĄr - i 2014 og 2015 - har Dansk Folkeparti brugt 200.000 kroner, partiet har fĂĄet i EU-støtte til at finansiere partiets sommergruppemøder, fortæller DR og Ekstra Bladet. Eksperter vurderer, at det er ulovligt. Dansk Folkepartis gruppeformand Anders Vistisen erklærer sig parat til at betale beløbet tilbage, hvis pengene er brugt ulovligt. 

  7. Første politiker afhøres

   EU’s antisvindelenhed Olaf pĂĄbegynder afhøringerne af personer i sagen om Melds mulige misbrug af EU-midler. Jørn Dohrmann fra Dansk Folkeparti afhøres som den første i sagen, skriver DR.

  8. DF betaler 200.000 kroner tilbage

   Dansk Folkeparti betaler 200.000 kroner tilbage, som partiet fik fra den europæiske gruppe Meld. Det oplyser partiformand Kristian Thulesen Dahl i sit ugebrev.

  9. Morten Messerschmidt smides ud af DFs ledelse

   Partiformand Kristian Thulesen Dahl siger til DR's TV Avisen, at partiet har besluttet at smide Morten Messerschmidt ud af partiets centrale organ, koordinationsudvalget. Det tæller foruden Thuelsen Dahl ogsĂĄ næstformand Søren Espersen, gruppeformand Peter Skaarup, pressechef Søren Søndergaard og indtil i dag Morten Messerschmidt.