Politik

Etisk Råds formand: Donation kan gøre graviditet til en vare

Såkaldt dobbeltdonation giver flere muligheder for at vælge et barns egenskaber, siger formand for Etisk Råd.

I Danmark er der krav om, at et barn skal være biologisk beslægtet med mindst en af sine kommende forældre.

Men debatten om, hvorvidt det skal være lovligt at få børn med både æg og sæd fra fremmede donorer, er igen relevant. Det siger formanden for Etisk Råd, Gorm Greisen.

Der skyldes blandt andet, at der i dag er mange kvinder, som donorer deres æg til barnløse, efter at betalingen er mangedoblet. Et bredt politisk flertal besluttede i maj i år at sætte betalingen for ægdonation op fra 500 til 7000 kroner.

Kan vælge egenskaber hos barnet

Risikoen er dog, at der med såkaldt dobbeltdonation kan ske en "varegørelse" af både barn og graviditet, forklarer Gorm Greisen.

- Problemet er blandt andet, at det giver flere muligheder for at vælge et kommende barns egenskaber, siger Gorm Greisen i en skriftelig kommentar.

Samtidig kan donorer få en lille indkomst ud af at aflevere æg eller sæd til barnløse. Dermed kan der være flere, som gør det for pengenes skyld.

Sundhedsordførere fra samtlige af Folketingets partier har ifølge Berlingske besluttet at bede Etisk Råd om en udtalelse om, hvorvidt man bør overveje at lempe forbuddet mod såkaldt dobbeltdonation.

Emnet har været på dagsordenen tidligere. I 2014 anbefalede Det Etiske Råd politikerne at tillade embryo- og dobbeltdonation i forbindelse med fertilitetsbehandlingen af barnløse.

Medlem af Etisk Råd og formand for Jordemoderforeningen Lillian Bondo var både dengang og i dag tilhænger af dobbeltdonation.

- Det er en mulighed for at skabe en vellykket graviditet hos en kvinde, som ellers ville være afskåret fra at bære sit barn, siger Lillian Bondo.

Kvinder skal ikke tvinges til udlandet

For at forhindre at graviditeterne bliver en vare, skal man sikre, at kvinder ikke føler behov for at tage til udlandet for at hente sædceller og æg.

- En varegørelse følger af, at der ligger mange penge i at fremstille et barn. Det kan vi gå imod i Danmark ved at sikre kompensation for donerede æg og tilbyde en behandling på de danske klinikker, som er tilstrækkelig god, siger Lillian Bondo.

Ifølge oplægget skal Etisk Råd vurdere, hvorvidt man bør lempe forbuddet mod dobbeltdonation i tre situationer, hvor en kvinde ønsker hjælp til at blive gravid.

Det gælder heteroseksuelle par, hvor ingen har brugbare kønsceller, enlige kvinder og lesbiske par.