Politik

DF vil sætte punktum med redegørelse, men bliver ramt af egen opførsel som en boomerang

Dansk Folkeparti vil i dag fremlægge resultatet af partiets egen undersøgelse af Messerschmidt-sagen, men alle bilag bliver ikke lagt frem.

I tidligere sager, hvor politikere fra andre partier er blevet beskyldt for urent trav, har Dansk Folkeparti presset på for at få alt lagt frem, men nu hvor de selv er i centrum, har partiet sagt på forhånd, at alle bilag ikke vil blive lagt frem.

Og det rammer nu partiet selv, mener politisk analytiker på TV 2, Peter Lautrup-Larsen.

- Ikke mindst fordi Dansk Folkeparti ved andre lejligheder har været det parti, som man i hvert fald i Folketinget betragter som moralens vogter. Altså: Lars Løkke Rasmussens bilagssager, Carl Holst-sagen – også hvordan han havde brugt pengene som regionsformand, der var Dansk Folkeparti jo ude og råde til, at man lagde alt frem. Det vender jo som en boomerang i dag, når de ikke selv vil lægge det hele frem, siger Peter Lautrup-Larsen.

Det er klart, at han vil blive mødt med en byge af spørgsmål

Peter Lautrup-Larsen om Kristian Thulesen Dahl

DF er klar til betale

Dansk Folkeparti har ellers forsøgt at fremstå imødekommende.

- De har selv sagt, at hvis der er diskussion om nogle bilag: Hvem skulle egentlig betale, var det partiet selv, eller kunne man bruge de her midler fra MELD og FELD, ja så betaler partiet selv. De vil ikke ind i den diskussion, siger Peter Lautrup-Larsen.

Partiformand Kristian Thulesen Dahl er også kommet i fokus, efter at det er kommet frem, at daværende medlem af Europa Parlamentet Rikke Karlsson sendte ham 11 mails om problemerne, som han først reagerede på, da hun havde meldt sig ud af partiet.

- Det er klart, at han vil blive mødt med en byge af spørgsmål, også om han ikke skulle have handlet noget tidligere, vist noget rettidig omhu og ikke bare i forbindelse med den undersøgelse, der nu bliver lagt frem, siger Peter Lautrup-Larsen.

Havde håbet på punktum

Dansk Folkeparti har ifølge flere eksperter fået EU-midler i strid med reglerne. Partiet har blandt andet fået støtte til to sommergruppemøder, en sejltur, medietræning og kampagner.

Nu har partiets gruppeformand i Europaparlamentet, Anders Vistisen, gennemgået støtten, som partiet har fået fra via MELD, og det er det, der bliver fremlagt i dag.

Ifølge Peter Lautrup Larsen, har DF håbet at kunne afslutte forløbet med dagens fremlæggelse.

- DF havde håbet at undersøgelsen i dag ville sætte punktum i sagen, at det ville isolere problemerne til Bruxelles og til Morten Messerschmidt, og at det kunne holde Kristian Thulesen Dahl, partiets formand, og Christiansborg ude af sagen, men det lykkes dog næppe, vurderer han.

Se hele Peter Lautrup-Larsens analyse i videoen i toppen af denne artikel.