Politik

Skaarup erkender: Dansk Folkeparti er i krise

Rodet i DF’s brug af EU-midler slider voldsomt på tilliden til partiet, siger næstformanden. Måske er partiet i sit livs krise, siger analytiker.

- Jeg vil sige, det er en krise.

Så utvetydigt beskriver gruppeformand for Dansk Folkeparti, Peter Skaarup, partiets aktuelle situation efter afsløringer af, at EU-støttekroner til det europæiske politiske parti MELD og partiets fond FELD blandt andet er blevet brugt til at holde sommergruppemøder for.

- Der er foregået noget omkring ansøgninger om penge i EU-systemet, som ikke har været i orden. Det er det, vi er ved at rydde op i, så der tror jeg borgerne forventer, at vi får ryddet op i det, siger Peter Skaarup til TV 2.

Der er ifølge gruppeformanden ikke udsigt til, at krisen driver over, før partiet får ryddet op.

Tilliden skal genoprettes

Hvorfor er det en krise?

- Det er det fordi, der bliver sat spørgsmålstegn om det, vi har indleveret til Europa-Parlamentet, er i orden. Der indleveres et program, som er anderledes, end det vi havde på sommergruppemøderne i 2014 og 2015, og det tyder på, at der har været et problem med de ansøgninger, der har været i EU-systemet, siger Peter Skaarup.

Han mener, at ordet ”tillidskrise” er dækkende for partiets situation.

- Hvis der er sådan nogle historier fremme i pressen, hvor det ser ud som, at der er et eller andet, der ikke fungerer, så vil der være borgere, der siger, at Dansk Folkeparti ikke er det rigtige parti for dem. Det skal vi have rettet op på, så den tillid bliver genoprettet.

Forstår godt, hvis vælgerne svigter

Forstår du, hvis vælgerne siger, at Dansk Folkeparti ikke er det rigtige for dem lige nu?

- Ja, fuldstændig. Sådan er det, når der er blæst om et parti. Så bliver der stillet spørgsmålstegn ved. om troværdigheden er tilstrækkelig stor. Sådan er det for Dansk Folkeparti lige nu.

Er der også tale om hykleri, hvor I har sagt, at I går til valg på ikke at misbruge EU-midler, og nu selv ligner nogen, der gør det?

- Det kan man godt sige. Begge ting kan ikke være rigtige. Enten bekæmper man misbrug af EU-midler, og så sørger man for at have orden i eget hus – eller også gør man det ikke, siger Peter Skaarup.

Lautrup: Måske den største krise i DF's historie

TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen mener, at Dansk Folkeparti har undervurderet, hvor stor sagen ville blive.

- Det her er en ordentlig ridse i lakken på først Morten Messerschmidt, men nu flytter sagen op på øverste niveau – til Kristian Thulesen Dahl. DF har selv været moralens vogter i andre sager om eksempelvis Carl Holst og Lars Løkke. Nu rammer det dem selv, siger Peter Lautrup-Larsen.

Sagen er ”nok den værste krise i partiets historie”, mener han.

Fredag ventes Dansk Folkepartis gruppeformand i Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, at fremlægge yderligere materiale om sagen.

Sagerne om Meld, Feld, Karlsson og Messerschmidt

 1. 2012

  1. Meld blev grundlagt

   Meld bliver grundlagt, delvist finansieret af EU. 

   Meld er en forkortelse for Movement for a Europe of Liberties and Democracy. Det var en politisk, europæisk alliance.

   Organisationen samlede de euroskeptiske partier fra EU's medlemslande og politikere fra hele EU i ét fælles parti - herunder Dansk Folkeparti.

  2. Feld blev grundlagt

   Feld bliver grundlagt umiddelbart efter Meld.

   Feld var en politisk fond, der var tilknyttet Meld. Fonden havde til opgave at observere, analysere og bidrage til den europæiske, politiske debat.

   Feld står for Foundation for a Europa of Liberties and Democracy.

  3. Morten Messerschmidt i ledelsen

   Morten Messerschmidt bliver en del af ledelsen i Meld.

 2. 2014

  1. Morten Messerschmidt får stort valg

   Dansk Folkeparti får et historisk godt valgresultat til europaparlamentsvalget og bliver Danmarks største parti.

   Valget er i særlig grad en personlig succes for Morten Messerschmidt, der slår Poul Nyrup Rasmussens rekord for flest personlige stemmer ved et EP-valg. Han bliver formand for en fire mand stor DF-gruppe i parlamentet.

  2. Rikke Karlsson bliver indskrevet i Melds bestyrelse

   Rikke Karlsson og Jørn Dohrmann, der begge er blandt de fire medlemmer af DF i parlamentet, bliver indskrevet som medlemmer af bestyrelsen i Meld og Feld.

   De var ikke til stede ved generalforsamlingen, men havde ifølge Morten Messerschmidt givet mundtligt tilsagn om, at de ønskede at være med. Dokumenterne er underskrevet af ham.

 3. 2015

  1. Rikke Karlsson melder sig ud af DF

   Rikke Karlsson har i løbet af 2015 flere gange bedt om indsigt i, hvad Meld og Feld bruger sine penge på.

   Det har hun gjort hos Morten Messerschmidt, som er en ledende figur i både partiet og fonden. 

   Ifølge Rikke Karlsson nægter han hende imidlertid indsigt, og det får hende til at melde sig ud af Dansk Folkeparti og blive løsgænger i Europa-Parlamentet.

   Messerschmidt svarede, at der ikke var nogen grund til bekymring og sagde om sin tidligere partifælle til Berlingske:

   - Det virker på mig mest af alt som om, hun er en lidt forvirret pige, der kommer fra Rebild til Bruxelles og ikke kan overskue, hvad der sker omkring hende.

  2. Meld og Feld lukker

   Meld og Feld blev lukket ved udgangen af 2015.

 4. 2016

  1. DF skal betale misbrugte midler tilbage

   Den politiske ledelse i europaparlamentet, præsidiet, afgør, at Dansk Folkeparti skal betale 2,9 millioner kroner tilbage.

   Det skyldes, at penge fra Meld og Feld ifølge præsidiet er blevet brugt til at føre valgkamp i Danmark, mens Morten Messerschmidt har været en ledende figur.

   Partiet har siden betalt 1,6 millioner kroner tilbage, men nægter at betale de sidste 1,3 millioner kroner.

  2. Rikke Karlsson politianmelder Messerschmidt

   Rikke Karlsson anmelder Morten Messerschmidt for identitetstyveri.

   Hun anklager ham for at have misbrugt hendes identitet, da han meldte hende ind i Meld og Feld uden hendes vidende.

   I samme forbindelse siger Jørn Dohrmann også, at han ikke vidste, at han var medlem af bestyrelsen. Han er dog ikke en del af politianmeldelsen.

  3. Messerschmidt trækker sig som DF-formand

   Morten Messerschmidt erkender, at han har begået fejl i processen med Meld og Feld og trækker sig derfor som leder af Dansk Folkepartis nu tre mand store gruppe i Europa-Parlamentet.

   Han fastholder dog, at både Karlsson og Dohrmann havde givet ham mundtligt tilsagn, men han erkender at have fejlet med dokumentationen.

  4. Rikke Karlsson fastholder sag

   Morten Messerschmidts tilbagetræden som DF-formand og erkendelse af visse fejl får ikke Rikke Karlsson til at trække sin politianmeldelse tilbage.

   Hun understreger, at det er et DF-anliggende og ikke direkte relateret til hendes sag.

  5. Vistisen bliver ny gruppeformand

   Anders Vistisen overtager posten som gruppeformand og bebuder, at der skal strammes op på procedurerne i partiet.

    

  6. EU-støtte brugt til DFs sommergruppemøder

   Over to år - i 2014 og 2015 - har Dansk Folkeparti brugt 200.000 kroner, partiet har fået i EU-støtte til at finansiere partiets sommergruppemøder, fortæller DR og Ekstra Bladet. Eksperter vurderer, at det er ulovligt. Dansk Folkepartis gruppeformand Anders Vistisen erklærer sig parat til at betale beløbet tilbage, hvis pengene er brugt ulovligt. 

  7. Første politiker afhøres

   EU’s antisvindelenhed Olaf påbegynder afhøringerne af personer i sagen om Melds mulige misbrug af EU-midler. Jørn Dohrmann fra Dansk Folkeparti afhøres som den første i sagen, skriver DR.

  8. DF betaler 200.000 kroner tilbage

   Dansk Folkeparti betaler 200.000 kroner tilbage, som partiet fik fra den europæiske gruppe Meld. Det oplyser partiformand Kristian Thulesen Dahl i sit ugebrev.

  9. Morten Messerschmidt smides ud af DFs ledelse

   Partiformand Kristian Thulesen Dahl siger til DR's TV Avisen, at partiet har besluttet at smide Morten Messerschmidt ud af partiets centrale organ, koordinationsudvalget. Det tæller foruden Thuelsen Dahl også næstformand Søren Espersen, gruppeformand Peter Skaarup, pressechef Søren Søndergaard og indtil i dag Morten Messerschmidt.