Politik

Funding: DF har aldrig været så langt ude i tovene som nu

Der er ingen tvivl: DF's skandale om svindel med EU-midler er den absolut største i partiets 21 år, siger TV 2's analytiker.

Siden Kristian Thulesen Dahl overtog ledelsen af Dansk Folkeparti i september 2012, er det kun gået én vej for partiet.

Selv Pia Kjærsgaards bedrifter har svært ved at måle sig med den enorme vækst, partiet har nydt de seneste år, først ved europaparlamentsvalget i 2014 og senest ved folketingsvalget sidste år, hvor partiet blev det næststørste med 37 mandater.

Partiet har derfor ikke været vant til at stå i så voldsom en modvind, som skandalen med misbrug af EU-midler med Morten Messerschmidt i spidsen har kastet det ud i.

- I DF's historie er det aldrig før sket, at de er så langt ude i tovene, som de er nu. Partiet har aldrig været så presset før, vurderer TV 2's politiske analytiker Thomas Funding.

Håndterer det dårligt

Og det kan godt ses på partiets håndtering af skandalen, at man ikke er vant til at håndtere pressede situationer, mener Thomas Funding.

- Jeg har ikke været imponeret over det. De tager en masse halve skridt. Jeg synes, det virker som en rystet håndtering, siger han.

Årsagen til, at DF ikke har været centrum for en stor skandale tidligere, skyldes ikke blot en god evne til at undgå problemer eller en velsignelse fra foroven.

- Det er fordi, DF er så ekstremt topstyret. Det har været helt bevidst for at kunne styre de her ting, og undgå, at historier af den her karakter kommer ud. Problemet er jo så, hvis en af dem i toppen begynder at lave problemer. Det har systemet ikke taget højde for, siger Thomas Funding.

Derfor taler vi om DF og EU-penge igen

Hvis det lyder som en gammel historie med Dansk Folkeparti og Morten Messerschmidt og misbrug af EU-midler, så er det ikke helt forkert. Det er nemlig længe siden, at det kom frem, at den politiske bevægelse Meld, som Messerschmidt var leder af, har snydt med sine bestyrelsesmedlemmer for at få tilført flere EU-midler.

Det er også en gammel histore, at Meld og den tilhørende fond Feld har givet penge til DF, som partiet har brugt til at føre valgkamp i Danmark. Penge, som partiet delvist har betalt tilbage.

Årsagen til, at vi nu taler om det igen, er, at det i søndags kom frem, at EU-midler også er blevet brugt til andre ting i DF, blandt andet som finansiering af partiets sommergruppemøde i august. Siden er der kommet endnu flere eksempler frem, og sagen har nu kostet Morten Messerschmidt sin plads i partiets magtfulde koordinationsudvalg.

Skandalen lever videre

Og hvem er det så, der sidder og trækker i trådene i toppen af Danmarks næststørste parti? Foruden partiformand Kristian Thulesen Dahl er det næstformand Peter Skaarup, udenrigsordfører Søren Espersen, pressechef Søren Søndergaard og, indtil i tirsdags, EU-spydspids Morten Messerschmidt.

- Partiet forsøger jo nu at parkere den her ved Messerschmidt. Men det kommer ikke til at løse det for dem. Det helt store ubesvarede spørgsmål er, hvor meget resten af partitoppen er involveret, siger Thomas Funding.

Endnu er det for tidligt at sige, hvad sagen i sidste ende kommer til at betyde for Morten Messerschmidt, Thulesen Dahl og DF.

Det ved vi ikke endnu, og vi ved heller ikke, om vi endnu har set det fulde omfang af skandalen.

- Den her sag er ikke død. Langt fra, fastslår Thomas Funding.

Sagerne om Meld, Feld, Karlsson og Messerschmidt

 1. 2012

  1. Meld blev grundlagt

   Meld bliver grundlagt, delvist finansieret af EU. 

   Meld er en forkortelse for Movement for a Europe of Liberties and Democracy. Det var en politisk, europæisk alliance.

   Organisationen samlede de euroskeptiske partier fra EU's medlemslande og politikere fra hele EU i ét fælles parti - herunder Dansk Folkeparti.

  2. Feld blev grundlagt

   Feld bliver grundlagt umiddelbart efter Meld.

   Feld var en politisk fond, der var tilknyttet Meld. Fonden havde til opgave at observere, analysere og bidrage til den europæiske, politiske debat.

   Feld står for Foundation for a Europa of Liberties and Democracy.

  3. Morten Messerschmidt i ledelsen

   Morten Messerschmidt bliver en del af ledelsen i Meld.

 2. 2014

  1. Morten Messerschmidt får stort valg

   Dansk Folkeparti får et historisk godt valgresultat til europaparlamentsvalget og bliver Danmarks største parti.

   Valget er i særlig grad en personlig succes for Morten Messerschmidt, der slår Poul Nyrup Rasmussens rekord for flest personlige stemmer ved et EP-valg. Han bliver formand for en fire mand stor DF-gruppe i parlamentet.

  2. Rikke Karlsson bliver indskrevet i Melds bestyrelse

   Rikke Karlsson og Jørn Dohrmann, der begge er blandt de fire medlemmer af DF i parlamentet, bliver indskrevet som medlemmer af bestyrelsen i Meld og Feld.

   De var ikke til stede ved generalforsamlingen, men havde ifølge Morten Messerschmidt givet mundtligt tilsagn om, at de ønskede at være med. Dokumenterne er underskrevet af ham.

 3. 2015

  1. Rikke Karlsson melder sig ud af DF

   Rikke Karlsson har i løbet af 2015 flere gange bedt om indsigt i, hvad Meld og Feld bruger sine penge på.

   Det har hun gjort hos Morten Messerschmidt, som er en ledende figur i både partiet og fonden. 

   Ifølge Rikke Karlsson nægter han hende imidlertid indsigt, og det får hende til at melde sig ud af Dansk Folkeparti og blive løsgænger i Europa-Parlamentet.

   Messerschmidt svarede, at der ikke var nogen grund til bekymring og sagde om sin tidligere partifælle til Berlingske:

   - Det virker på mig mest af alt som om, hun er en lidt forvirret pige, der kommer fra Rebild til Bruxelles og ikke kan overskue, hvad der sker omkring hende.

  2. Meld og Feld lukker

   Meld og Feld blev lukket ved udgangen af 2015.

 4. 2016

  1. DF skal betale misbrugte midler tilbage

   Den politiske ledelse i europaparlamentet, præsidiet, afgør, at Dansk Folkeparti skal betale 2,9 millioner kroner tilbage.

   Det skyldes, at penge fra Meld og Feld ifølge præsidiet er blevet brugt til at føre valgkamp i Danmark, mens Morten Messerschmidt har været en ledende figur.

   Partiet har siden betalt 1,6 millioner kroner tilbage, men nægter at betale de sidste 1,3 millioner kroner.

  2. Rikke Karlsson politianmelder Messerschmidt

   Rikke Karlsson anmelder Morten Messerschmidt for identitetstyveri.

   Hun anklager ham for at have misbrugt hendes identitet, da han meldte hende ind i Meld og Feld uden hendes vidende.

   I samme forbindelse siger Jørn Dohrmann også, at han ikke vidste, at han var medlem af bestyrelsen. Han er dog ikke en del af politianmeldelsen.

  3. Messerschmidt trækker sig som DF-formand

   Morten Messerschmidt erkender, at han har begået fejl i processen med Meld og Feld og trækker sig derfor som leder af Dansk Folkepartis nu tre mand store gruppe i Europa-Parlamentet.

   Han fastholder dog, at både Karlsson og Dohrmann havde givet ham mundtligt tilsagn, men han erkender at have fejlet med dokumentationen.

  4. Rikke Karlsson fastholder sag

   Morten Messerschmidts tilbagetræden som DF-formand og erkendelse af visse fejl får ikke Rikke Karlsson til at trække sin politianmeldelse tilbage.

   Hun understreger, at det er et DF-anliggende og ikke direkte relateret til hendes sag.

  5. Vistisen bliver ny gruppeformand

   Anders Vistisen overtager posten som gruppeformand og bebuder, at der skal strammes op på procedurerne i partiet.

    

  6. EU-støtte brugt til DFs sommergruppemøder

   Over to år - i 2014 og 2015 - har Dansk Folkeparti brugt 200.000 kroner, partiet har fået i EU-støtte til at finansiere partiets sommergruppemøder, fortæller DR og Ekstra Bladet. Eksperter vurderer, at det er ulovligt. Dansk Folkepartis gruppeformand Anders Vistisen erklærer sig parat til at betale beløbet tilbage, hvis pengene er brugt ulovligt. 

  7. Første politiker afhøres

   EU’s antisvindelenhed Olaf påbegynder afhøringerne af personer i sagen om Melds mulige misbrug af EU-midler. Jørn Dohrmann fra Dansk Folkeparti afhøres som den første i sagen, skriver DR.

  8. DF betaler 200.000 kroner tilbage

   Dansk Folkeparti betaler 200.000 kroner tilbage, som partiet fik fra den europæiske gruppe Meld. Det oplyser partiformand Kristian Thulesen Dahl i sit ugebrev.

  9. Morten Messerschmidt smides ud af DFs ledelse

   Partiformand Kristian Thulesen Dahl siger til DR's TV Avisen, at partiet har besluttet at smide Morten Messerschmidt ud af partiets centrale organ, koordinationsudvalget. Det tæller foruden Thuelsen Dahl også næstformand Søren Espersen, gruppeformand Peter Skaarup, pressechef Søren Søndergaard og indtil i dag Morten Messerschmidt.