DF-afhopper frygter, at Messerschmidt-afsløringer kun er toppen af isbjerget

Rikke Karlsson, der fik hele sagen om DF's brug af EU-midler til at rulle, mangler stadig at fĂĄ overblik over pengeforbruget i skandaleramte Meld.

Mere end to millioner kroner.

Så mange penge har Dansk Folkeparti - af flere omgange - nu tilkendegivet, at de vil betale tilbage til EU. For langt størstedelens vedkomne penge, som partiet har brugt i strid med reglerne - igennem den omstridte partisammenslutning Meld, som Morten Messerschmidt har stået i spidsen for.

Men dermed er sagen langt fra slut – for der kan være meget mere at komme efter.

SĂĄdan lyder det fra Rikke Karlsson, der for et ĂĄr siden for alvor fik sagen om Dansk Folkepartis brug af EU-midler til at rulle, da hun besluttede at melde sig ud af partiet i protest mod Messerschmidts lukkethed om Meld-regnskaberne.

- Der er stadig omkring 20 millioner kroner, som der ikke er redegjort for, siger hun tirsdag til EU-mediet Politico.eu.

Overfor TV 2 uddyber hun:

- I den tid Meld og Feld eksisterede - fra 2012-2015 - har man brugt 19,3 millioner. Parlamentet har kun taget stikprøvekontroller. Og det giver slet ikke det samlede billede af, hvad der er blevet brugt. Der er stadig en masse millioner tilbage, som vi ikke har klarhed over endnu, siger Rikke Karlsson.

- Og dermed er sagen ikke ovre for mig. De eksempler, der er kommet frem nu, er kun en brøkdel af hvad der er løbet gennem den her fond.

Anti-svindelenhed ind i sagen

Mandag bekræftede EU’s antisvindel-enhed Olaf, at de er i gang med at efterforske ”det påståede misbrug af EU-midler betalt af Europa-Parlamentet til Meld og Feld.”

Rikke Karlsson bruger ogsĂĄ selv meget af sin tid i Europa-Parlamentet til at blive klogere pĂĄ brugen af penge i Meld, forklarer hun:

- Jeg sidder og graver i det. Og det har jeg brugt en meget stor del af min tid pĂĄ det seneste ĂĄr. Jeg gik jo ogsĂĄ til valg pĂĄ at fĂĄ styr pĂĄ svindel med EU-midler.

Hun mener, at sagen om Dansk Folkepartis brug af EU-midler understreger nødvendigheden af at lave grundlæggende om på EU's støttesystem.

- Vi bliver nødt til at fĂĄ kigget pĂĄ, hvordan konstellationen er omkring de her partier og fonde. Vi kan ikke være andet bekendt. Hvis befolkningen skal have tillid til det her system, skal vi lægge alle oplysninger ud til offentligt skue. Det andet gĂĄr ikke. Og derfor er det her blevet en principiel sag for mig. Det har været rystende for mig at opleve, at man pludselig sidder som del af noget, hvor man ikke engang selv kan fĂĄ de oplysninger, man gerne vil have, siger Rikke Karlsson.

Du kan fĂĄ et overblik over sagen her:

Sagerne om Meld, Feld, Karlsson og Messerschmidt

 1. 2012

  1. Meld blev grundlagt

   Meld bliver grundlagt, delvist finansieret af EU. 

   Meld er en forkortelse for Movement for a Europe of Liberties and Democracy. Det var en politisk, europæisk alliance.

   Organisationen samlede de euroskeptiske partier fra EU's medlemslande og politikere fra hele EU i ét fælles parti - herunder Dansk Folkeparti.

  2. Feld blev grundlagt

   Feld bliver grundlagt umiddelbart efter Meld.

   Feld var en politisk fond, der var tilknyttet Meld. Fonden havde til opgave at observere, analysere og bidrage til den europæiske, politiske debat.

   Feld stĂĄr for Foundation for a Europa of Liberties and Democracy.

  3. Morten Messerschmidt i ledelsen

   Morten Messerschmidt bliver en del af ledelsen i Meld.

 2. 2014

  1. Morten Messerschmidt fĂĄr stort valg

   Dansk Folkeparti får et historisk godt valgresultat til europaparlamentsvalget og bliver Danmarks største parti.

   Valget er i særlig grad en personlig succes for Morten Messerschmidt, der slår Poul Nyrup Rasmussens rekord for flest personlige stemmer ved et EP-valg. Han bliver formand for en fire mand stor DF-gruppe i parlamentet.

  2. Rikke Karlsson bliver indskrevet i Melds bestyrelse

   Rikke Karlsson og Jørn Dohrmann, der begge er blandt de fire medlemmer af DF i parlamentet, bliver indskrevet som medlemmer af bestyrelsen i Meld og Feld.

   De var ikke til stede ved generalforsamlingen, men havde ifølge Morten Messerschmidt givet mundtligt tilsagn om, at de ønskede at være med. Dokumenterne er underskrevet af ham.

 3. 2015

  1. Rikke Karlsson melder sig ud af DF

   Rikke Karlsson har i løbet af 2015 flere gange bedt om indsigt i, hvad Meld og Feld bruger sine penge på.

   Det har hun gjort hos Morten Messerschmidt, som er en ledende figur i bĂĄde partiet og fonden. 

   Ifølge Rikke Karlsson nægter han hende imidlertid indsigt, og det fĂĄr hende til at melde sig ud af Dansk Folkeparti og blive løsgænger i Europa-Parlamentet.

   Messerschmidt svarede, at der ikke var nogen grund til bekymring og sagde om sin tidligere partifælle til Berlingske:

   - Det virker pĂĄ mig mest af alt som om, hun er en lidt forvirret pige, der kommer fra Rebild til Bruxelles og ikke kan overskue, hvad der sker omkring hende.

  2. Meld og Feld lukker

   Meld og Feld blev lukket ved udgangen af 2015.

 4. 2016

  1. DF skal betale misbrugte midler tilbage

   Den politiske ledelse i europaparlamentet, præsidiet, afgør, at Dansk Folkeparti skal betale 2,9 millioner kroner tilbage.

   Det skyldes, at penge fra Meld og Feld ifølge præsidiet er blevet brugt til at føre valgkamp i Danmark, mens Morten Messerschmidt har været en ledende figur.

   Partiet har siden betalt 1,6 millioner kroner tilbage, men nægter at betale de sidste 1,3 millioner kroner.

  2. Rikke Karlsson politianmelder Messerschmidt

   Rikke Karlsson anmelder Morten Messerschmidt for identitetstyveri.

   Hun anklager ham for at have misbrugt hendes identitet, da han meldte hende ind i Meld og Feld uden hendes vidende.

   I samme forbindelse siger Jørn Dohrmann også, at han ikke vidste, at han var medlem af bestyrelsen. Han er dog ikke en del af politianmeldelsen.

  3. Messerschmidt trækker sig som DF-formand

   Morten Messerschmidt erkender, at han har begået fejl i processen med Meld og Feld og trækker sig derfor som leder af Dansk Folkepartis nu tre mand store gruppe i Europa-Parlamentet.

   Han fastholder dog, at bĂĄde Karlsson og Dohrmann havde givet ham mundtligt tilsagn, men han erkender at have fejlet med dokumentationen.

  4. Rikke Karlsson fastholder sag

   Morten Messerschmidts tilbagetræden som DF-formand og erkendelse af visse fejl fĂĄr ikke Rikke Karlsson til at trække sin politianmeldelse tilbage.

   Hun understreger, at det er et DF-anliggende og ikke direkte relateret til hendes sag.

  5. Vistisen bliver ny gruppeformand

   Anders Vistisen overtager posten som gruppeformand og bebuder, at der skal strammes op pĂĄ procedurerne i partiet.

    

  6. EU-støtte brugt til DFs sommergruppemøder

   Over to ĂĄr - i 2014 og 2015 - har Dansk Folkeparti brugt 200.000 kroner, partiet har fĂĄet i EU-støtte til at finansiere partiets sommergruppemøder, fortæller DR og Ekstra Bladet. Eksperter vurderer, at det er ulovligt. Dansk Folkepartis gruppeformand Anders Vistisen erklærer sig parat til at betale beløbet tilbage, hvis pengene er brugt ulovligt. 

  7. Første politiker afhøres

   EU’s antisvindelenhed Olaf pĂĄbegynder afhøringerne af personer i sagen om Melds mulige misbrug af EU-midler. Jørn Dohrmann fra Dansk Folkeparti afhøres som den første i sagen, skriver DR.

  8. DF betaler 200.000 kroner tilbage

   Dansk Folkeparti betaler 200.000 kroner tilbage, som partiet fik fra den europæiske gruppe Meld. Det oplyser partiformand Kristian Thulesen Dahl i sit ugebrev.

  9. Morten Messerschmidt smides ud af DFs ledelse

   Partiformand Kristian Thulesen Dahl siger til DR's TV Avisen, at partiet har besluttet at smide Morten Messerschmidt ud af partiets centrale organ, koordinationsudvalget. Det tæller foruden Thuelsen Dahl ogsĂĄ næstformand Søren Espersen, gruppeformand Peter Skaarup, pressechef Søren Søndergaard og indtil i dag Morten Messerschmidt.