Politik

Fædre: Børn har livsvarig ret til at kende biologisk far

Mænd bør altid kunne teste faderskab, mener Foreningen Far. Socialdemokratiet og DF er mere forsigtige.

Alle børn har en livslang ret til at kende deres biologiske forældre.

Og derfor er det blot en "lille ændring", når socialminister Karen Ellemann (V) vil forlænge tidsfristen for at anlægge en faderskabssag med et halvt år.

Det mener landsformand i Foreningen Far, Jesper Lohse.

Vil hæve frist

I dag er det muligt at teste faderskab, til barnet er seks måneder gammelt. Men i Jyllands-Posten foreslår ministeren at hæve fristen frem til barnets første fødselsdag.

Samtidig mener Karen Ellemann, at det ikke bør være en hindring for faderskabstesten, at moren er gift, eller at barnet har en registreret far i forvejen - sådan som det er tilfældet i dag.

- Men det er lidt som at køre i hestevogn på det her område. For nutidens kontekst handler altså om dna, sociale medier og skilsmisser.

- Vi ser forældre og børn, som finder hinanden på sociale medier. Eller skilsmisser, hvor man lige pludselig får det at vide, og dna-prøver lavet privat på en uge, siger Jesper Lohse til Ritzau.

Voldsom belastning

Landsformanden kalder det en voldsom belastning for dem, som ikke kan få en anerkendelse af det biologiske forhold.

- Så det skal altid kunne ske. Biologiske forældre og børn har en livsvarig ret til at få anerkendt forældreskabet, fastslår han og tilføjer:

- Men der skal naturligvis være ro omkring forløbet. Og der skal også være en anerkendelse af, hvis der er en anden forælder i billedet.

Fra politisk hold bliver socialministerens forslag dog mødt noget mere forsigtigt.

Fædres rettigheder mere i fokus

Ægteskabet bør fortsat beskytte mod udefrakommende faderskabssager. Men det kan være i orden at udvide muligheden for at få afprøvet faderskabet, når det drejer sig om børn af ugifte eller samlevende mødre.

Sådan lyder det fra Socialdemokratiets sundhedsordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, i Jyllands-Posten.

Dansk Folkeparti understreger, at fædres rettigheder trænger til at komme mere i fokus, end de har været hidtil.

- Men for Dansk Folkeparti er det meget vigtigt, at det er med udgangspunkt i, hvad der er bedst for barnet. Både på kort og længere sigt, siger socialordfører Karin Nødgaard (DF) til Ritzau.