Efter anklage om misbrug: Dansk Folkeparti betaler 200.000 kroner tilbage til EU

Partiet betaler nu hele beløbet tilbage til EU, skriver Kristian Thulesen Dahl i sit ugebrev.

De seneste dages kritik af Dansk Folkepartis brug af EU-støttekroner til partiets sommergruppemøder i 2014 og 2015 fĂĄr nu partiet til at tilbagebetale hele beløbet - 200.000 kroner - omgĂĄende.

Det skriver partiformand Kristian Thulesen Dahl i sit ugentlige nyhedsbrev, der er mĂĄlrettet de knap 16.000 medlemmer af Dansk Folkeparti.

- Penge, der mĂĄtte være kommet DF i Danmark til gavn, men hvor vurderingen er, at vi ikke mĂĄtte have draget gavn heraf, betales tilbage. Uanset om vi i den konkrete sag mĂĄtte have en anden vurdering. Tvivlen vil gøre, at vi betaler tilbage, skriver Kristian Thulesen Dahl i ugebrevet.

- Nu mĂĄ der ryddes op

Her erkender DF-formanden ogsĂĄ, at forløbet i "den rodebutik, som MELD tilsyneladende har været" ikke har været kønt. 

- Det rigtige program er ikke sendt med til Europa-Parlamentet, og folk svarer forvirret på, om de har deltaget i en MELD-konference eller ej. Det dur selvfølgelig ikke. Derfor støtter jeg naturligvis, at DF’s nye gruppeformand i Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, tager kontakt til Europa-Parlamentets administration med henblik på at få bragt tingene i orden, skriver han og slår fast:

- Alle mĂĄ have en forventning om, at der nu endeligt ryddes op.

Sagen omkring DF's rolle i den europæiske politiske alliance MELD og dennes tilhørende fond FELD tog sin begyndelse i oktober sidste ĂĄr, hvor Rikke Karlsson forlod Dansk Folkeparti i protest mod manglende indsigt i MELD og FELDs økonomi. 

To arrangementer pĂĄ samme tid

De 200.000 kroner, som Dansk Folkeparti nu betaler tilbage, var øremærket EU-relevante aktiviteter, men DR og Ekstra Bladet kunne i weekenden fortælle, at pengene i stedet er blevet brugt pĂĄ at afholde sommergruppemøder for folketingsgruppen - og det er i strid med reglerne, lød vurderingen fra flere juridiske eksperter.

Dansk Folkeparti fik tildelt støtten til to EU-konferencer i MELD-regi. Konferencer, der fandt sted samtidig med sommergruppemøderne.

Først forklarede Dansk Folkepartis tidligere gruppeformand Morten Messerschmidt, at der var tale om to arrangementer - selv om tidspunktet var sammenfaldende. Dernæst sagde den nuværende gruppeformand Anders Vistisen, at partiet ville granske om pengene skal betales tilbage.

Vistisen: Der er skabt sĂĄ meget forvirring

Og det har Kristian Thulesen Dahl altsĂĄ nu afgjort. 

- Der er mange, der hver dag kæmper en kamp for Dansk Folkeparti og vores holdninger. Disse mange gode mennesker mĂĄ have en berettiget forventning om, at vi fĂĄr bragt orden i disse ting. Dette, vil jeg arbejde benhĂĄrdt for at sikre, sker, slutter han i nyhedsbrevet.

Anders Vistisen uddyber over for TV 2, at Dansk Folkeparti ønsker helt rene linjer.

- Vi har sagt helt fra begyndelsen, at vi ville betale tilbage, hvis de her midler var blevet brugt uden for skiven – pĂĄ en mĂĄde, som Europa-Parlamentet ikke mente var i orden. Nu er der blevet sĂĄ meget forvirring omkring hvorvidt vi bevidst forsøgte at snyde eller at MELD ĂĄbenbart bliver betragtet som en gavebod, at vi egentlig synes, det mest rene er, at vi siger til Europa-Parlamentet fĂĄr pengene uanset hvad, siger han.

Se et længere interview med Anders Vistisen herunder:

Det er mest rigtige at betale pengene tilbage, siger DFs gruppeformand i Europa-Parlamentet, Anders Vistisen.

Sagerne om Meld, Feld, Karlsson og Messerschmidt

 1. 2012

  1. Meld blev grundlagt

   Meld bliver grundlagt, delvist finansieret af EU. 

   Meld er en forkortelse for Movement for a Europe of Liberties and Democracy. Det var en politisk, europæisk alliance.

   Organisationen samlede de euroskeptiske partier fra EU's medlemslande og politikere fra hele EU i ét fælles parti - herunder Dansk Folkeparti.

  2. Feld blev grundlagt

   Feld bliver grundlagt umiddelbart efter Meld.

   Feld var en politisk fond, der var tilknyttet Meld. Fonden havde til opgave at observere, analysere og bidrage til den europæiske, politiske debat.

   Feld stĂĄr for Foundation for a Europa of Liberties and Democracy.

  3. Morten Messerschmidt i ledelsen

   Morten Messerschmidt bliver en del af ledelsen i Meld.

 2. 2014

  1. Morten Messerschmidt fĂĄr stort valg

   Dansk Folkeparti får et historisk godt valgresultat til europaparlamentsvalget og bliver Danmarks største parti.

   Valget er i særlig grad en personlig succes for Morten Messerschmidt, der slår Poul Nyrup Rasmussens rekord for flest personlige stemmer ved et EP-valg. Han bliver formand for en fire mand stor DF-gruppe i parlamentet.

  2. Rikke Karlsson bliver indskrevet i Melds bestyrelse

   Rikke Karlsson og Jørn Dohrmann, der begge er blandt de fire medlemmer af DF i parlamentet, bliver indskrevet som medlemmer af bestyrelsen i Meld og Feld.

   De var ikke til stede ved generalforsamlingen, men havde ifølge Morten Messerschmidt givet mundtligt tilsagn om, at de ønskede at være med. Dokumenterne er underskrevet af ham.

 3. 2015

  1. Rikke Karlsson melder sig ud af DF

   Rikke Karlsson har i løbet af 2015 flere gange bedt om indsigt i, hvad Meld og Feld bruger sine penge på.

   Det har hun gjort hos Morten Messerschmidt, som er en ledende figur i bĂĄde partiet og fonden. 

   Ifølge Rikke Karlsson nægter han hende imidlertid indsigt, og det fĂĄr hende til at melde sig ud af Dansk Folkeparti og blive løsgænger i Europa-Parlamentet.

   Messerschmidt svarede, at der ikke var nogen grund til bekymring og sagde om sin tidligere partifælle til Berlingske:

   - Det virker pĂĄ mig mest af alt som om, hun er en lidt forvirret pige, der kommer fra Rebild til Bruxelles og ikke kan overskue, hvad der sker omkring hende.

  2. Meld og Feld lukker

   Meld og Feld blev lukket ved udgangen af 2015.

 4. 2016

  1. DF skal betale misbrugte midler tilbage

   Den politiske ledelse i europaparlamentet, præsidiet, afgør, at Dansk Folkeparti skal betale 2,9 millioner kroner tilbage.

   Det skyldes, at penge fra Meld og Feld ifølge præsidiet er blevet brugt til at føre valgkamp i Danmark, mens Morten Messerschmidt har været en ledende figur.

   Partiet har siden betalt 1,6 millioner kroner tilbage, men nægter at betale de sidste 1,3 millioner kroner.

  2. Rikke Karlsson politianmelder Messerschmidt

   Rikke Karlsson anmelder Morten Messerschmidt for identitetstyveri.

   Hun anklager ham for at have misbrugt hendes identitet, da han meldte hende ind i Meld og Feld uden hendes vidende.

   I samme forbindelse siger Jørn Dohrmann også, at han ikke vidste, at han var medlem af bestyrelsen. Han er dog ikke en del af politianmeldelsen.

  3. Messerschmidt trækker sig som DF-formand

   Morten Messerschmidt erkender, at han har begået fejl i processen med Meld og Feld og trækker sig derfor som leder af Dansk Folkepartis nu tre mand store gruppe i Europa-Parlamentet.

   Han fastholder dog, at bĂĄde Karlsson og Dohrmann havde givet ham mundtligt tilsagn, men han erkender at have fejlet med dokumentationen.

  4. Rikke Karlsson fastholder sag

   Morten Messerschmidts tilbagetræden som DF-formand og erkendelse af visse fejl fĂĄr ikke Rikke Karlsson til at trække sin politianmeldelse tilbage.

   Hun understreger, at det er et DF-anliggende og ikke direkte relateret til hendes sag.

  5. Vistisen bliver ny gruppeformand

   Anders Vistisen overtager posten som gruppeformand og bebuder, at der skal strammes op pĂĄ procedurerne i partiet.

    

  6. EU-støtte brugt til DFs sommergruppemøder

   Over to ĂĄr - i 2014 og 2015 - har Dansk Folkeparti brugt 200.000 kroner, partiet har fĂĄet i EU-støtte til at finansiere partiets sommergruppemøder, fortæller DR og Ekstra Bladet. Eksperter vurderer, at det er ulovligt. Dansk Folkepartis gruppeformand Anders Vistisen erklærer sig parat til at betale beløbet tilbage, hvis pengene er brugt ulovligt. 

  7. Første politiker afhøres

   EU’s antisvindelenhed Olaf pĂĄbegynder afhøringerne af personer i sagen om Melds mulige misbrug af EU-midler. Jørn Dohrmann fra Dansk Folkeparti afhøres som den første i sagen, skriver DR.

  8. DF betaler 200.000 kroner tilbage

   Dansk Folkeparti betaler 200.000 kroner tilbage, som partiet fik fra den europæiske gruppe Meld. Det oplyser partiformand Kristian Thulesen Dahl i sit ugebrev.

  9. Morten Messerschmidt smides ud af DFs ledelse

   Partiformand Kristian Thulesen Dahl siger til DR's TV Avisen, at partiet har besluttet at smide Morten Messerschmidt ud af partiets centrale organ, koordinationsudvalget. Det tæller foruden Thuelsen Dahl ogsĂĄ næstformand Søren Espersen, gruppeformand Peter Skaarup, pressechef Søren Søndergaard og indtil i dag Morten Messerschmidt.