Politik

SF vil have Mærsk politianmeldt

Formand i SF, Pia Olsen Dyhr, vil have miljøminister Esben Lunde Larsen (V) til at politianmelde Mærsk efter sag om ophugning af Mærsk-skib.

- Det er en myndighedsopgave at melde Mærsk til politiet, siger SF's formand Pia Olsen Dyhr til TV 2.

SF's formand, Pia Olsen Dyhr vil have miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) til at politianmelde Mærsk. Det sker efter Danwatch, Politiken og TV 2 lørdag aften kunne afsløre, at endnu et Mærsk-skib hugges op på et livsfarligt værft i Bangladesh.

- Det er rigtig godt, at Danwatch har lavet denne undersøgelse og den er enorm vigtig og afgørende. Den viser alvoren i sagen, og jeg mener at tiden er inde til at miljøministeren politianmelder Mærsk, siger Pia Olsen Dyhr til Danwatch efter hun har læst Danwatch-undersøgelsen ‘Mærsk og det livsfarlige affald i Bangladesh’.

I undersøgelsen bliver det afsløret, hvordan det tidligere Mærsk olieskib North Sea Producer bliver hugget op på et værft i Bangladesh af arbejdere i klipklapper uden sikkerhedsudstyr.

Miljøminister kaldt i samråd

Allerede i sidste uge kaldte Pia Olsen Dyhr miljøministeren i samråd.

- Det er hårrejsende læsning, og det er jo helt umenneskelige vilkår folk arbejder under på værftet i Bangladesh. Det er tydeligt, at arbejderne ikke har det sikkerhedsudstyr, de skal bruge, det flyder med farlige kemikalier og de går rundt i klipklapper mens store skrotdele dumper ned fra flere meters højde, siger Pia Olsen Dyhr til Danwatch og tilføjer.

- Jeg er faktisk ret rystet, og hvis jeg var en del af ledelsen i Mærsk, så ville jeg ikke kunne sove om natten.

Derfor har formanden netop skrevet til miljøministeren, som hun opfordrer til at anmelde Mærsk til politiet. Over for Danwatch erkender Mærsk, at selskabet i denne sag har svigtet sine forpligtelser i forhold til FN’s principper.

Efter at have læst undersøgelsen vil formanden have klarhed over, hvordan Mærsk har brudt internationale konventioner og hvad de vil gøre for at rette op på det..

- Alle oplysninger i denne sag er ikke fremme, så det er usikkert, om Mærsk har overholdt loven. Derfor mener jeg at en politianmeldelse bør afleveres, så man kan få klarhed over, hvordan selskabet har brudt loven, siger Pia Olsen Dyhr.

Pia Olsen Dyhr mener , at ministeren skal gå ind i sagen og kræve klare svar fra Mærsk, som hun mener udøver en form for affaldsturisme.

Formanden vil samtidig have strammet op på lovgivning, hvis tilfælde som dette kan ske.

- Det her viser også at der er brug for en opstramning af lovgivningen på området, fordi industrien kan ikke regulere sig selv. Det er tydeligt, at de i gode år praler med, at de har en god csr politik og når fristelsen bliver stor, så er det grådigheden der tager over. Det synes jeg denne de her afsløringer fra Danwatch er et eksempel på.