Politik

Nye anklager mod Messerschmidt: Hvad er de 200.000 kr. brugt til?

EU-støtte er ifølge medier gået til at betale DF's sommergruppemøder. Morten Messerschmidt afviser misbrug.

Gennem to år er 200.000 kroner i EU-støtte gået til at finansiere Dansk Folkepartis sommergruppemøder. Det skriver DR Nyheder og Ekstra Bladet.

Oplysningerne afdækker ifølge to eksperter misbrug af EU-midler.

Pengene er givet af EU-Parlamentet til den politiske alliance Meld, hvor Dansk Folkeparti også var med.

Kun DF'ere til stede

DR Nyheder og Ekstra Bladet har fået adgang til interne EU-dokumenter. Heri er en opgørelse over, hvad Meld har oplyst, at alliancen har brugt sine EU-støttekroner på.

Her står det ifølge DR anført, at de 200.000 kroner er brugt på en EU-konference for over 40 deltagere. Intet sted står det nævnt, at alle 40 deltagere er politikere eller ansatte hos Dansk Folkeparti.

Ifølge Ekstra Bladet afslører papirerne desuden, at DF præcis samtidig har afholdt partiets sommergruppemøder på de samme hoteller og med de samme deltagere.

Fond var eneansvarlig

Det har hverken Meld eller Morten Messerschmidt dog oplyst til Europa-Parlamentet. Tværtimod har Dansk Folkeparti ifølge avisen hævdet, at Meld-fonden var eneansvarlig for konferencerne.

De oplysninger kunne have været afgørende for, om støttekronerne blev brugt efter bogen eller ej, vurderer Wouter Wolfs.

Han er lektor i europæisk politik ved Leuven Universitet i Belgien. Her forsker han i europæiske partiers brug af EU-støtte.

Strengt forbudt

- Der er klare indikationer på, at pengene er brugt til indirekte at finansiere et nationalt parti, hvilket er strengt forbudt ifølge EU's regler, siger han til DR.

Også Lars Bo Langsted, der er professor i jura ved Aalborg Universitet, har set dokumenterne. Han vurderer, at sagen er alvorlig.

- Objektivt mener jeg, at der er tale om misbrug - altså brug i strid med reglerne, siger han.

Afviser anklagerne

Den tidligere gruppeformand for Dansk Folkeparti i EU-Parlamentet Morten Messerschmidt afviser anklagerne.

- Der har været afholdt en EU-konference. Det her er jo netop ikke et arrangement sammen med Dansk Folkeparti, siger han til DR.

Andre medlemmer fra Melds partier kunne ifølge Messerschmidt godt have deltaget i mødet. Det var der dog ingen, der gjorde.

- Det ligger om sommeren. Jeg føler mig overbevist om, at hvis det havde ligget på et andet tidspunkt, kunne det godt være, der havde været interesse for at deltage fra vores polske, slovakiske og franske medlemmer, siger Messerschmidt.