Politik

Løkke hemmeligholdt FN-advarsel mod udlændingestramninger

Statsministeriet hemmeligholdte fejlagtigt en advarsel fra FN's generalsekretær Ban Ki-moon.

Op til vedtagelsen af den kontroversielle ’smykkelov’ i januar hemmeligholdt Statsministeriet en advarsel imod lovforslaget fra FN’s generalsekretær Ban Ki-moon.

Det skete, mens den internationale kritik af lovforslaget var på sit højeste, og hemmeligholdelsen medførte, at almindelige folketingsmedlemmer ikke kunne kende til advarslen fra FN, da lovforslaget blev sat til afstemning. Det skriver Dagbladet Information.

Generalsekretærens kritiske brev til den danske statsminister, som Information via aktindsigt kunne afsløre i september, blev - formentlig sammen med statsministerens svar - oversendt fra Statsministeriet til Udenrigspolitisk Nævn, men inden da blev det stemplet som fortroligt. Og det var forkert, erkender statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nu.

- Der er ikke noget fortroligt i brevenes indhold. Det har heller ikke været Statsministeriets hensigt at holde dem fortrolige, skriver statsministeren i en kommentar til Information.

Det er »beklageligt«, at det alligevel skete, tilføjer Lars Løkke Rasmussen, som nu får kraftig kritik fra både eksperter og politikere fra begge sider af Folketingssalen.

FN udtrykte bekymring

Sagen begyndte den 15. januar - knap to uger før smykkeloven blev vedtaget af blå blok og Socialdemokratiet - hvor FN’s generalsekretær i et officielt brev udtrykte »bekymring« over, »at Danmark på lige fod med en række andre europæiske lande indfører stadig mere restriktive politikker og foranstaltninger, som vil resultere i en mindsket støtte til dem, der behøver beskyttelse, og vil begrænse menneskers mulighed for bevægelse«.

Forskningschef på det svenske Raoul Wallenberg-institut Thomas Gammeltoft-Hansen har tidligere i Information vurderet det som usædvanligt, at FN’s generalsekretær på den måde retter henvendelse direkte til den danske statsminister.

Ban Ki-moons henvendelse blev først offentligt kendt, da Information fik aktindsigt i brevet, og generalsekretærens advarsel var altså ikke fremme, da Folketinget diskuterede og vedtog lovforslaget.

Formanden for Det Udenrigspolitiske Nævn, Dansk Folkepartis Søren Espersen, er utilfreds.

- Det er helt galt. Det skal selvfølgelig ikke stemples fortrolig. Når Ban Ki-moon skriver sådan, er hensigten jo sikket, at brevet kommer i avisen - det er lige så meget sendt til offentligheden som til regeringen, siger han til Information.