Revolutions-ballade i Enhedslisten: Langer hårdt ud efter Pernille Skipper
Udtalelser om væbnet revolution kostede EL-politiker en tur i Folketinget. Men det var en overreaktion, mener flere hovedbestyrelsesmedlemmer.
En åben uenighed er brudt ud i Enhedslistens top.
I et indlæg på det venstreorienterede medie Modkraft.dk langer fire medlemmer af partiets magtfulde hovedbestyrelse fredag ud efter partiets politiske ordfører og frontfigur, Pernille Skipper.
Sagen tog sin begyndelse, da DR Nyheder i september kunne fortælle, at Jonathan Simmel alligevel ikke fra nytår og et halvt år frem skal sidde i Folketinget som suppleant for partiets nuværende forsvarsordfører, Eva Flyvholm.
Årsagen: At Simmel i et interview med DR har udtalt, at han mener, at der kan opstå situationer, hvor en væbnet revolution kan være acceptabel.
- Selvfølgelig findes der situationer, som kan opstå, hvor det vil være acceptabelt. Men i dagens samfund vil det være en helt absurd tankegang at tro, at man skulle til at slås på den måde, sagde Simmel ifølge DR.
Interviewet blev dog aldrig offentliggjort, før Jonathan Simmel selv meddelte, at han nu ikke længere stod til rådighed som Eva Flyvholms suppleant.
- Det er på baggrund af den debat, der har været i forhold til DR-artiklen og for ikke at skabe uklarhed om partiets politik, lød hans begrundelse.
Skipper: Uacceptabelt
Enhedslistens frontfigur Pernille Skipper langede dengang hårdt ud efter Simmel:
- Jonathan Simmels udtalelser står fuldstændig for hans egen regning. Det strider mod Enhedslistens grundlæggende værdier, vores politik og er uacceptabelt, sagde Skipper til DR og fortsatte:
- Jeg mener ikke, at man kan sidde i Folketinget for Enhedslisten, hvis man anfægter Enhedslistens demokratiske grundsynspunkter, og derfor mener jeg, det er den eneste rigtige beslutning, som Jonathan har truffet.
Dét fik en række medlemmer af Enhedslistens hovedbestyrelse til at kræve en redegørelse for forløbet. Og den redegørelse viser ifølge de kritiske hovedbestyrelsesmedlemmer, at ”Jonathan Simmel har været udsat for pres fra forretningsudvalget og folketingsgruppen, hvilket er uhørt i Enhedslisten”.
Samtidig mener de ikke, at Pernille Skipper har ret, når hun slår fast, at Simmels tanker om væbnet revolution ”strider mod Enhedslistens grundlæggende værdier”.
- Vi [må] konstatere … At HB (hovedbestyrelsen, red.) ikke har bakket op om, at Jonathan Simmels udtalelser skulle være i strid med Enhedslistens politik, værdier eller principprogram, lyder det i kommentaren på Modkraft.dk.
- Kandidater for Enhedslisten vælges af medlemmerne og fravælges ikke af forretningsudvalget og folketingsgruppen, grundet mulige vinkler på en historie i pressen, lyder det også fra de fire kritikere, der kalder Skippers ageren for en "overreaktion".
Kritikere modsiges
Det er fredag ikke lykkedes TV 2 at få en udtalelse til kritikken fra Pernille Skipper. Men i en replik under indlægget på Modkraft.dk afviser medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse og forretningsudvalg Mikkel Warming, at de fire forfattere til kritikken taler på vegne af en enig hovedbestyrelse.
- De holdninger og vurderinger, som denne kommentar giver udtryk for, blev fremført - og foreslået - på hovedbestyrelsesmødet i Enhedslisten den 8. oktober. De blev forkastet af et stort flertal. Et flertal bakkede op om Fus (forretningsudvalgets, red.) håndtering af sagen ved at tage en redegørelse til efterretning med stemmerne 15 for, 4 imod, og 4 blanke.
Internt i det venstreorienterede parti har der længe været en heftig debat om tilgangen til en mulig fremtidig revolution. Flere fremtrædende medlemmer, med blandt andet tidligere politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen og finansordfører Pelle Dragsted i spidsen, har kæmpet for at nedtone den klassiske – og i nogles øjne gammeldags - venstrefløjsretorik. Det førte blandt andet til, at et flertal på partiets landsmøde i 2014 lugede ud i partiprogrammet, så ordet ordet ’revolution’ nu blot optræder en enkelt gang mod før 29. Også de hidtidige visioner om at erstatte politiet med ”folkemagtsorganer” og bekæmpe den privat ejendomsret blev fjernet fra partiprogrammet.
Dele af Enhedslisten mener imidlertid, at partitoppen har trukket partiet i en forkert retning. Sidste år forlod den revolutionære gruppe Internationale Socialister eksempelvis Enhedslisten.