Politik

Støjberg vil sende brev til EU: Forlæng vores grænsekontrol

Den danske grænsekontrol udløber om præcis én måned, den 12. november.

Derfor er den danske udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg (V), nu gået i offensiven og er klar til at sende et brev af sted til Bruxelles – formentlig i næste uge – for at overbevise EU-kommissionen om, at Danmark fortsat skal have lov til at bevare sin grænsekontrol længere tid endnu.

I margen af et ministermøde i Luxembourg torsdag mødtes hun med sine fire kollegaer fra de andre lande, som ligesom Danmark har indført midlertidig grænsekontrol - Tyskland, Østrig, Norge og Sverige. Og her blev grundstenene til brevet lagt.

- Vi arbejder på at få sendt en fælles henvendelse. Der kommer til at stå, at vi ønsker en forlængelse af grænsekontrollen på baggrund af, at der ikke er styr på de ydre grænser, og at der fortsat er uregistrerede flygtninge og migranter i Europa. Og i høj grad også, at terrortruslen er reel, og at vi skal have tjek på, hvem der kommer til Europa, siger hun til TV 2.

Tvivl om svensk opbakning

Den danske minister havde forude for mødet håbet på at få alle de øvrige fire landes opbakning. Dog har det vist sig, at især Sverige er tilbageholdende med at bede om en forlængelse af grænsekontrollen. Nabolandet mod nord ønsker endnu ikke at melde ud, hvorvidt de har tænkt sig at gå i fælles front med Danmark og de øvrige lande og skrive under på brevet.

- Det er klart, at jeg arbejder på det (at få alle med, red.), men nu må vi se, siger Inger Støjberg.

- Jeg anser det som nødvendigt, at vi forlænger nu, og jeg kan heller ikke sige noget om, hvor lang tid vi skal have grænsekontrol. Jeg kan kun sige, at vi skal have grænsekontrol, så længe der er behov for det, siger den danske minister.

Sveriges indenrigsminister, Anders Ygeman, sagde inden dagens møde til TV 2, at det er for tidligt at sige noget om, hvorvidt hans regering ønsker at bede om en forlængelse.

- Vi har set positive effekter af grænsekontrollen, men vi har også set negative effekter i form af integrationen i Øresundsregionen. Det er blevet sværere for pendlere. Jeg tror, at Sverige og Danmark bør kunne løse de problemer, før man går videre med en forlængelse af grænsekontrollen, lød det fra den svenske minister.

Kommissionen vil have gode argumenter

EU-kommissær Dimitris Avramopoaulos, som er manden, der skal tage stilling til forlængelse af Danmarks og de øvrige landes grænsekontrol, udtalte sig onsdag om den danske mærkesag.

- Der er regler, der skal respekteres. Alle kan ikke bare bede om forlængelse uden at være i stand til at forklare, overbevise om og retfærdiggøre hvorfor, sagde den græske kommissær på et pressemøde i Bruxelles.

Ifølge TV 2’s oplysninger er forventningen blandt flere EU-kilder dog, at kommissionen vil give den nødvendige tilladelse til at forlænge kontrollen.

Det er endnu uvist, hvornår kommissionen kommer med sin beslutning. Får Danmark opfyldt sit ønske, er det stadig op til de 28 EU-landes ministre på området at sige god for kommissionens anbefaling. Først derefter kan den forlængede grænsekontrol træde i kraft.