Politik

Rigspolitichef kritiserer Scharf og Politiken for PET-bog

Det var overilet, at tidligere PET-chef Jakob Scharf udgav en bog om sin tjenestetid, siger rigspolitichefen i 'Lippert - et walk- and talkshow'.

Det var overilet, at tidligere PET-chef Jakob Scharf valgte at udgive en bog om sin tjenestetid, siger rigspolitichef, Jens Henrik Højbjerg i 'Lippert - et walk- and talkshow' på TV2 NEWS.

I bogen ”Syv år for PET” går den tidligere PET-chef tæt på PET´s arbejdsmetoder, og det fik i sidste uge Københavns Byret til at nedlægge fogedforbud mod udgivelsen af bogen.

Selvom forbuddet nu er ophævet, stiller rigspolitichefen, og dermed PET`s øverste myndighed, sig stadig uforstående over for bogen:

- Jeg synes, at det er meget tidligt, når man et år efter, at man har forladt tjenesten, begynder at skrive om det, siger Jens Henrik Højbjerg, som endnu ikke selv har læst bogen.

- Det er rigtig vigtigt, at vi er åbne omkring vores aktiviteter, men jeg er samtidig også meget optaget af, at hvis man arbejder indenfor sådanne områder, som har enorm betydning for vores samfund og staten og for vores samarbejde med andre lande, så skal man også tænke sig vældigt godt om.

Samtidig retter han skytset mod avisen Politiken, som i søndags valgte at bryde fogedforbuddet og trykke bogen:

- Jeg synes, at det er rigtig, rigtigt ærgerligt. Vi har faktisk et fantastisk system i det danske demokrati, hvor vi fordeler opgaverne imellem os, og det synes jeg faktisk ikke at man har respekteret i denne her sag, og det er en skam, siger Jens Henrik Højbjerg.

Scharf: Bogen kompromitterer ikke PET

Jakob Scharf fastholder over for den danske presse, at bogen ikke indeholder nogle informationer, der kan kompromittere PET.

- Der står ingenting i den bog, der blotlægger hemmelige operationer eller andre tilsvarende oplysninger fra min tid som PET-chef. Tværtimod bygger den på åbne kriminalsager, der alle har været for retten, siger han.

Tirsdag meldte PET Jakob Scharf til politiet, fordi efterretningstjenesten mener, at han har overtrådt sin tavshedspligt.

Forlaget People's Press og forfatter og journalist Morten Skjoldager er desuden blevet meldt til politiet for at have medvirket til at videregive oplysningerne i bogen.

Desuden er også JP/Politikens Hus, Radio24Syv samt de boghandlere, som solgte bogen d. 7. oktober, meldt til politiet.