Politik

Flere end 7000 venter med at leve op til 225-timers-regel

Kontanthjælpsmodtagere kan på grund af eksempelvis sygdom udskyde krav om mindst 225 timers arbejde om året.

For snart to uger siden blev mange kontanthjælpsmodtagere ramt af kontanthjælpsloft og 225-timers-regel. Siden er en stor del blevet undtaget reglen, og flere har fået kravet udskudt.

Nye tal viser, at omkring 7100 modtagere af kontanthjælp har fået udskudt datoen for, hvornår de skal leve op til reglen.

Det fremgår af en ny opgørelse i et folketingssvar, der er besvaret af beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V). Tallene kan være højere, da de er opgjort på baggrund af foreløbige registreringer per 9. september.

225 timers arbejde eller ydelsen sættes ned

225-timers-reglen indebærer, at kontanthjælpsmodtagere skal arbejde minimum 225 timer om året for at undgå, at deres ydelse bliver sat ned.

Kontanthjælpsmodtagere kan dog blive undtaget eller få udskudt kravet, hvis de eksempelvis er syge eller aftjener værnepligt.

Ikke alle kan arbejde 225 timer

Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn, er grundlæggende imod reglen, og han vil følge tæt med i, hvordan det går med indførelsen af reglen.

- Det er gået rigtig stærkt. Kommunerne er blevet bedt om at kigge på alle de her mennesker og se på, hvem der kan arbejde 225 timer om året. Samtidig har vi lavet andre reformer.

- Jeg er bange for, at det er et kæmpe arbejdspres ude i kommunerne. Men jeg er også rigtig bange for, at der er nogle mennesker, som bliver tabt med 225-timers-reglen.

- Der kan være nogle, der bliver beregnet forkert eller nogle, der ikke kan arbejde 225 timer, men bliver beregnet til, at de kan, siger Leif Lahn.

Svært at ensrette reglerne

Kommunernes anvendelse af 225-timers-reglen har fået meget kritik. Tidligere på måneden kom det frem, at kommunerne anvender reglen vidt forskelligt, når de undtager kontanthjælpsmodtagere fra reglen.

Således har nogle kommuner undtaget mere end 80 procent fra reglen, mens andre kun har undtaget 20 procent.